събота, 23 април 2022 г.

Благодатният огън отново сътвори чудото - пламна на Божи гроб

  

Благодатният огън слезе на гроба на Иисус в Йерусалим. Чудото се случи отново, а стотици богомолци го очакваха с вълнение, както всяка година на Божи гроб.

В мига на необикновената му поява забиха камбани, проехтяха възгласи, а много миряни, изпълнили храма, започнаха да снимат с телефоните си.

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която говори още апостол Петър, и се смята за светиня за вярващите.

Появата му в навечерието на православния Великден чрез молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се нарича "чудото на слизането на Благодатния огън".

В първите минути след запалването този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Огънят възниква над Божи гроб като стълб от синя светлина, от който патриархът запалва свещи. Понякога се запалват спонтанно свещите и лампите около църквата.

Патриархът изнася огъня пред църквата, откъдето вярващите го разнасят, а в някои случаи бива пренасян със специални самолети до по-далечни православни страни, припомня БНТ.

В България тази година няма да бъде донесен Благодатният огън. 

Това беше по волята на Светия Синод на Българската православна църква, който реши, че няма да бъде организирано пътуване до Йерусалим и на Великден, а в българските църкви ще се подава Благодатният огън от миналата година.

След като Благодатният огън слезе на Гроба Господен в Йерусалим, и у нас започна раздаването на миналогодишния. Тази година това се организира в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил".

Свещенослужителите, получили Благодатния огън, ще го занесат в своите епархии, за да бъде донесен на вечерните богослужения на Велика събота, след които ще бъде известено Христовото Възкресение в полунощ.

Сред първите, които дойдоха да вземат от Благодатния огън, бе иподякон Димитър от храма "Въздвижение на Светия Кръст Господен" в София.

Усещането е неописуемо, няма аналог, няма сравнение, то е неземно, каза той, след като получи Благодатния огън, съобщава БТА.

"Това не е обикновен пламък. Съприкосновението с тези измерения кара човек да го полазят тръпки", посочи още иподяконът.

Митрополит Гавриил съжалява, че тази година няма да се изпрати българска делегация, която да донесе благодатния огън от Йерусалим. От Синода обвиха като причина неблагоприятни обстоятелства.

Според митрополит Гавриил обаче все пак ще имаме най-голямата светиня, а това е Светата литургия и Светото причастие с тялото и кръвта Христови.

"Светото причастие е най-важното в живота на християнина. Ние приемаме тялото и кръвта Христови и всъщност Христос влиза в нашите души. Няма нищо по-свято, което човек да усети и да му помогне в борбата с неговите страсти и немощи, с неговите грехове, да го издигне в духовно отношение. Това е най-великото тайнство, най-голямата светиня", каза митрополитът в интервю за БТА.

Новините от днес и със задна дата