петък, 1 април 2022 г.

Спецпрокуратурата разследва двама служители на ДАНС за шпионаж в полза на Русия и човек от министерство

 Христо Кръстев 

                       Снимка: Стопкадър NOVA News

Специализираната прокуратура разследва за шпионаж в полза на Русия двама служители на средно ръководно ниво в ДАНС и служител на българско министерство, различно от МВР.

"Става въпрос за случай на шпионаж, разкрит в следствие на активната работа на ДАНС.

Това е престъпление против републиката. Този тип престъпления се извършват обикновено конфиденциално и са секретни, затова на този етап не можем да разкрием много подробности", каза ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Според разследващите има вероятност тези лица да са предавали информация в полза на Руската федерация на лице, което е различно от изгонените руски дипломати. Предаването на информация е ставало непряко чрез специални технически способи.

Разследването продължава. Следващата седмица ще стане ясно дали ще бъдат предявени обвинения за шпионство в полза на Руската федерация по чл. 104 от Наказателния кодекс.

"Разследваната дейност не е свързана с работа, насочена срещу отношенията между България и Република Северна Македония", уточни Валентина Маджарова.

Акцията на специализираната прокуратура е започнала преди 2 дни по сигнал на ДАНС. Към момента няма задържани.

От Специализираната прокуратура заявиха, че очакват ДАНС да предприеме мерки за дисциплинарното уволнение на двамата служители, разследвани за шпионаж.

Вчера в сградата на Държавна агенция "Национална сигурност", намираща се на столичния булевард "Черни връх", започна специализирана операция срещу агенти на българското контраразузнаване.

Валентина Маджарова заяви категорично, че специализираната прокуратура не е изисквала записи от камерите от Министерски съвет.

По случая с народния представител от политическа партия "Възраждане" Елена Гунчева работата продължава. След приключването на проверката ще стане ясно дали ще се образува досъдебно производство срещу нея", добави тя.

"Няма задържани и обвинени за шпионаж служители на ДАНС от акцията в сградата на агенцията вчера", добави говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

Шпионажът е бил за Русия, а информацията е предавана дистанционно с технически средства.

"Няма задържане по закона за МВР за срок от 24 часа. Не са били налице предпоставки за това. Предполагам, че от страна на ведомствата ще предприемат мерки за дисциплинарното им уволнение", каза Христо Кръстев.

Новините от днес и със задна дата