неделя, 24 април 2022 г.

Руски самолет Ил-96-300 е прелетял през българското въздушно пространство

  

Руски самолет е прелетял през българското въздушно пространство тази сутрин, съобщиха сръбски медии.

Руският Илюшин-Ил-96-300, със специален полет от Сочи, е излетял за Белград през България в неделя сутринта, въпреки че страната ни официално затвори въздушното си пространство за руски самолети през февруари, съобщава телевизионният канал N1.

Въпреки санкциите на ЕС за недопускане на руски самолети, съюзът остави отворена опцията за полети по хуманитарни поводи или когато са на високо държавно ниво, обяснява Петър Войнович, редактор на портала Tango Six, пред сръбската медия.

Според данните, публикувани на сайта flyradar24.com, самолетът е излетял от Сочи около 8 сутринта и е кацнал на летището в Белград около 9.30 часа.

Разделът "авиокомпания" на този специализиран сайт, който проследява полети по целия свят, гласи "Россия - специална летателна ескадрила", което обозначава руски държавни самолети.

Сайтът flyradar24.com показва, че същият самолет е летял от Москва до Копенхаген в Дания на 17 април, но след това е прелетял над Скандинавия.

Войнович обяснява още, че вече са запазени специални полети за превоз на руски държавни служители и дипломатически служители, които прелитат над европейските страни въпреки забраната.

Той добавя, че първият пакет от санкции на Европейския съюз въвежда забрана за полети на руски пътнически самолети, но с уточнението, че руските самолети могат да летят над европейски страни, когато става въпрос за хуманитарни и по искане на самата държава. 

Българските институции не са излезли с коментар по случая.

Новините от днес и със задна дата