петък, 22 април 2022 г.

Киев обвини Москва за нов Бабий Яр - масови гробове с до 9000 убити край Мариупол

  

Нови спътникови снимки показват масови гробове близо до пристанищния град Мариупол, а представители на местните власти обвиниха Русия, че е погребала там до 9000 украински цивилни в опит да прикрие клането, което се извършва при обсадата на пристанищния град.

Снимките се появиха само няколко часа, след като руският президент Владимир Путин обяви победа в битката за Мариупол, въпреки че там има още около 2000 украински бойци, обсадени в голям стоманодобивен завод. Путин заповяда на войските си да не щурмуват, а да блокират достъпа до техните укрепления, "така че дори муха да не може да прехвръкне".

Доставчикът на сателитни изображения "Максар" публикува снимките, на които според него се виждат над 200 масови гроба. Снимките показват дълги редици гробове, простиращи се от съществуващо гробище в град Мангуш, който е на около 20 километра от Мариупол.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко обвини руснаците, че "прикриват военните си престъпления", като изнасят телата на цивилни от града и ги погребват в Мангуш. В гробовете може да има до 9000 загинали, заяви вчера градският съвет на Мариупол в публикация в Телеграм.

Бойченко нарече руските действия в града "новият Бабий Яр" - в алюзия с мястото на масови нацистки кланета, при които през 1941 г. са убити близо 34 000 украински евреи.

Когато преди три седмици, след оттеглянето на руските войски, в Буча и други градове около Киев бяха открити масови гробове и стотици мъртви цивилни, Русия отрече техните войници да са убивали цивилни там и обвиниха Украйна, че е инсценирала зверствата.

Правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч" обаче съобщи, че е събрала доказателства за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в киевското предградие Буча.

Според доклад на организацията, нейни служители са документирали масови екзекуции, безразборна стрелба по цивилни, отвличания, изтезания, изнасилвания на малки деца, момичета и жени, както и използването на мини.

"Почти всеки ъгъл на Буча е местопрестъпление и се усеща сякаш смъртта е навсякъде", казва Ричард Уиър. Доказателствата сочат, че изтеглените руски сили, окупирали Буча, "пренебрегват живота на цивилните и най-основните принципи на военното право".

Украинският прокурор Руслан Кравченко е предоставил информацията, че 278 тела, предимно на цивилни, са били открити в Буча от изтеглянето на руските сили на 31 март до 15 април. Впоследствие бяха открити още тела. В Буча са открити общо над 400 тела, някои с вързани ръце зад гърба. Украинските тайни служби говорят за "масово убийство", а сателитни снимки доказват, че това е факт.

Видео с озверялата армия на Кадиров, която обслужва заповедите на Путин!

Новините от днес и със задна дата