понеделник, 7 март 2022 г.

Москва публикува списъка с неприятелски държави, целият ЕС е в него

  

Правителството на Руската федерация оповести списъка с неприятелските държави и техни територии, които извършват враждебни действия спрямо Руската федерация, като в него се визират и техни фирми и граждани, съобщават ТАСС и РИА Новости.

България е включена сред тях, като влиза в състава на всички членки на Европейския съюз, които са посочени като ЕС.

В списъка влизат още САЩ и Канада, Великобритания, като тук са включени и Гибралтар, и Британските Вирджински острови наред с Англия.

Следват Украйна, Черна гора, Швейцария, Албания, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан-Марино, Северна Македония, а така също Япония, Южна Корея, Австралия, Малайзия, Нова Зеландия, Сингапур и Тайван.

Прави впечатление, че от списъка липсват Турция и Израел, чиито политици се опитват да играят посредническа роля в международния диалог с Русия.

Заповедта е изготвена в рамките на президентски указ от 5 март 2022 г. Според документа на правителството, руските граждани и компании, които имат задължения в чуждестранна валута към чуждестранни кредитори от списъка с недружелюбните държави, ще могат да се разплащат по тях в рубли.

Новините от днес и със задна дата