сряда, 30 март 2022 г.

Драгомир Заков за военната помощ към Украйна: Не можем да изпратим нещо, което нямаме

  

                                 Снимка: БТА

"Тежкото решение е да променим начина по който работим по модернизацията на българската армия, тежкото решение може би е осъзнаването, че в кризата, в която се намираме в момента е необходимо бързо да сложим приоритетите такива, че да имаме една боеготова армия и преодоляване на зависимости в годините назад от стара техника". Това каза Драгомир Заков - министър на отбраната, в предаването "Още от деня" по БНТ. 

"Основният приоритет е задвижване на проекта, който беше върнат от Народното събрание за изграждане на батальонна бойна група на сухопътни войски, разбира се и 3D радарите. Така че, това са два от най-приоритетните проекти. Ние сме безвъзратно закъснели по някои от проектите, това не означава, че трябва да спадне темпът на работа по тези проекти, те стават все по-важни", обясни още министър Заков.

Според министър Заков, кадровият проблем е свързан с модернизацията. Социалният пакет е един от важните фактори, но не е единственият, смята той.

"Трябва да се види как се харчи бюджета на министерството на отбраната. Нещата, които сега виждам не ме изненадват, така че идвам с готови идеи", поясни още Заков.

Той коментира и въпроса дали трябва да се изпрати военна помощ за Украйна. България предоставя финансови средства по европейския инструмент за мир, чрез който се финансира военно-логистична помощ за Украйна, това са 5 милиона лева, тоест България участва, обясни Заков.

Според него, парламентът е правилното място да се проведе дискусията за това, дали България да помогне с оръжия на Украйна.

"Българските въоръжени сили имат огромни дефицити. Въпреки огромния дефицит например на бронежилетки и каски, ние открихме стари каски и бронежилетки, които бихме могли да изпратим на украинското население. По отношение на оръжието, ние самите се нуждаем от такова, ние не можем да изпратим нещо, което нямаме. В други държави този дефицит отсъства. НАТО не изпраща оръжие никъде", поясни Заков.

"НАТО не изпраща оръжие никъде. Когато казвам че България има дефицит, в други държави този дефицит отсъства. Ако погледнем какви оръжия се изпращат, става дума за по-съвременни системи. Това са оръжия, които тези държави биха моли да изпратят, и след това да попълнят бързо тези липси. Очевидно за България това е проблем", отбеляза министър Заков и каза още, че България не е слабото звено на НАТО.

"България по отношение на защита на своята територия има капацитет да се справи с определен кръг заплахи и рискове. Но когато говорим за изпращане на допълнителна помощ, ние трябва да вземем от въоръжените сили, за да изпратим тази помощ, това ще свали капацитета на нашите въоръжени сили. България е страна от Източния фланг", подчерта още Драгомир Заков.

Той коментира и идването на батальонна група в България в следващите седмици.

"Ние работим в момента върху батальон от около 1000 души. Основната задача ще е с отбранителен характер. В момента основната единица са българските военнослужещи, но с новите приноси на съюзниците, ние ще можем да освободим част от тях и да ги използваме за други задачи. Преобладаващият елемент във времето напред, ще стане с преобладаващ елемент от съюзници, като имаме оферта преобладаващият елемент да бъде италиански", обясни министър Заков.

"Имаме задължение по силата на Вашингтонския договор да охраняваме не само българското небе, но и съюзното. В момента сме в състояние с помощта на нашите съюзници", разясни Заков.

"Ще бъда прагматичен министър на отбраната и човек, който работи в екип, това е българското правителство", заяви министър Заков.

Новините от днес и със задна дата