понеделник, 21 март 2022 г.

ЕНП изпраща в София свои представители за проверка на случая със задържането на Бойко Борисов

 

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент съобщи, че изпраща спешно в София свои представители, които да се запознаят на място с данните, свързани със задържането миналата седмица на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

В нашата страна са изпратени председателят на комисията на ЕП по бюджетен контрол Моника Холмайер и евродепутатът Йерун Ленарс, говорител на групата на ЕНП в парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Отбелязва се, че двамата са поискали срещи с премиера Кирил Петков, вътрешния министър Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев.

Лидерът на ГЕРБ и съпартийците му бяха арестувани на 17 март за 24 часа. При освобождаването си от ареста Борисов определи задържането си като "брутално".

"Задържането на лидера на опозицията и бивш премиер на България Бойко Борисов повдига много въпроси, които трябва спешно да бъдат изяснени", написа Вебер във фейсбук по повод ареста на Борисов на 18 март.

Той подчерта, че всяка потенциална злоупотреба с еврофондове "трябва да бъде разследвана без изключение".

От прокуратурата не образуваха обвинение, в петък от там заявиха, че полицията не е поискала повдигане на обвинение. От МВР уточниха, че тогава проект на постановление за това е бил внесени заедно с материалите по досъдебното производство, видно от придружителното писмо.След ареста на лидера на ГЕРБ, бившия финансов министър и пиара на бившия премиер прокуратурата обяви, че няма доказателства, но има тежки процесуални нарушения допуснати от разследващите полицаи.

Премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков заявиха пък, че прокуратурата извършва тежък саботаж на разследването.

От ГЕРБ бяха категорични, че ще използват всички законови средства, за да свалят това правителство. 

"Походът ни срещу управляващите не е завършил с освобождаването на Бойко Борисов. Само започна. Ще завърши, когато това правителство падне от власт и отидем на предсрочни парламентарни избори", каза Тома Биков пред Нова телевизия.

 

Новините от днес и със задна дата