понеделник, 21 март 2022 г.

Ген. Атанас Запрянов: Не си представяйте, че НАТО може да брани България само с тази батальонна група

Ген. Атанас Запрянов: Време е за стратегически компромиси по векторите  Русия - Украйна и Русия - НАТО - От деня

Моето лично очакване беше повече теми да бъдат включени в двустранния диалог между министъра на отбраната на САЩ и премиера. Това коментира в "Денят започва" по БНТ ген. Атанас Запрянов, бивш зам.-министър на отбраната.

Той обясни, че посещението на министъра на отбраната Лойд Остин у нас, е знак, че САЩ държат на двустранното стратегическо партньорство и са готови да го развиват в посоката, в която обаче ние желаем.

Жестът на изпращане на рота "Страйкър" е знак на доверие към българската страна и желание на задълбочаване на това сътрудничество. В американската традиция, подчиняването на американски войски на друг командир не е много често, допълни ген. Запрянов.

Той обясни, че сред темите на двустранната среща би могло да бъдат още изтребителите Ф-16 за армията, нуждата на Българи от нови радари, както и фондът на САЩ за международно военно подпомагане.

Батальонната бойна група е оперативно подчинена директно на стратегическия командващ в НАТО, тя ще изпълнява оперативни задачи по решение на командването на НАТО, обясни ген. Запрянов.

НАТО се готви да усили Източния фланг до степен да обезкуражи Русия да води война извън Украйна. Този контингент от сили, който се разполага в Балтийските страни, Полша, Румъния и България е политическа демонстрация и решимост. Не си представяйте, че НАТО само с тази батальонна група ще брани България - ако се наложи, тук ще дойдат всички допълнителни компоненти, подчерта ген. Запрянов.

Той коментира и темата за предоставяне на противовъздушната система С-300 като военна помощ за Украйна.

Предоставянето на системата не е като ютия, която ще дадете на съседа си и утре ще си купите нова, и ще си вършите работа. Системата С-300 е включена във въздушната отбрана на страната. Ако ни бъдат предоставени нови средства, ще трябва много време те да бъдат усвоени от българските екипажи и да носят това дежурство, което изнасят със С-300, обясни генералът.

Ако ние имаме достатъчно дивизиони от С-300, тогава изкарвайки, подарявайки на Украйна да помогнем, без това да повиши риска за нашата охрана - тогава да, но при условие, че ние изкарвайки С-300, няма с какво да я заменим, някой трябва да поеме риска, че България ще остане без ПВО охрана за дълъг период от време, допълни той.

Всички страни предоставят отбранителни оръжия на Украйна. Нито едно от тези оръжия не може да бъде използвано срещу територията и населението на Русия. Тоест, украинската страна не може да атакува Русия, да наруши нейния суверенитет, обясни ген. Запрянов. Отбранителното оръжие се доставя на жертвата, на агресора, за да се защити, допълни той.

Има междудържавен договор за тези ракетни системи, има клауза, която казва, че страната получател на оръжието не може да го реекспортира за трета страна. Иначе ще имаме нарушение на междудържавен договор, обясни ген. Запрянов.

Твърдението, че предоставянето на оръжия ни прави страна в този конфликт е путинистка пропаганда, обяви пред bTV бившият военен министър Велизар Шаламанов.

Той напомни, че през годините много държави са изнасяли оръжия за други воюващи страни, без да бъдат страна в конфликтите.

"Един ден президентът Радев трябва да отговаря пред българското общество защото застана на страната на Путин и отказа военна помощ на защитниците на Украйна", смята Шаламанов.

По думите на военния експерт Калин Димитров в момента в Украйна се използват само боеприпаси, произведени в България, които са били закупени от американското правителство. Те са капка в морето, допълни експертът.

Според Шаламанов скоро българският парламент ще вземе решение за предоставяне и на военна помощ за Украйна.

Новините от днес и със задна дата