понеделник, 21 март 2022 г.

Наши европрокурорки са злоупотребили с името на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши

 

Две жени, магистрати – Теодора Георгиева и Елена Попова – първата – българският представител в Европейската прокуратура в Люксембург, а втората – европейски делегиран прокурор, предизвикаха първи голям скандал в новата европейска структура за борба с измамите с евросредства, пише "Труд".

Причината – недопустима политическа намеса в разследванията на евромагистратите и злоупотреба с името на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която бе в София часове преди ареста на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и бившата шефка на пресцентъра на правителството Севдалина Арнаудова.

Теодора Георгиева – в конфликт на интереси 

Именно Теодора Георгиева, която преди две години бе избрана за представител на България в Европейската прокуратура, е замесила името на своята шефка Лаура Кьовеши в първоначално разпространената от МВР информация за задържането на тримата. Кьовеши научава за това докато пътува за Киев, където в петък проведе среща с украинската главна прокурорка Ирина Венедиктова.

След незабавна реакция от Европейската прокуратура, още докато се претърсваха домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова, МВР бе принудено да изтрие собственото си съобщение, обвързващо ареста на тримата със 120 дела, които европейските делегирани прокурори наблюдават у нас.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши научи за въвличането на Европейската прокуратура във вътрешно политически скандал в България часове преди срещата й с украинския главен обвинител Ирина Венедиктова

Теодора Георгиева придружаваше Лаура Кьовеши при визитата й миналата седмица в София, макар това да не бе публично оповестено от домакините – кабинетът на министър-председателя Кирил Петков. Причината – налице е недопустим конфликт на интереси между българския представител в Европейската прокуратура и член на българското правителство, назначен със заповед на премиера.

Теодора Георгиева е съпруга на бизнесмена Васил Георгиев, назначен с подписа на Кирил Петков за заместник-министър на външните работи. Сред основните правомощия на европрокурорите е да разследват злоупотреби с европейски средства, извършвани от представители на изпълнителната и други национални власти. С други думи – Теодора Георгиева има достъп до информация за всички разследвания, които институцията на Лаура Кьовеши провежда спрямо представители на българското правителство, част от което е и нейният съпруг.

Съпругът на Теодора Георгиева - Васил Георгиев е назначен с подписа на Кирил Петков за заместник-министър на външните работи

Васил Георгиев има минимален опит като български дипломат в съседна Турция. В миналото е бил митничар, но напуска Агенция „Митници“ след разследване, свързано с внос на злато именно от съседна Турция. Влиза в политиката преди година, когато е избран два пъти за депутат от „Има такъв народ“.


Допреди това, в продължение на 15 години, е управител на търговски дружества, които са собственост на бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови. Двамата братя са специални гости на сватбата на Васил и Теодора Георгиеви.

Познанството между Бобокови и Георгиеви датира от Русе, градът, в който бизнесмените имат сериозни инвестиции. В последното си интервю за Нова телевизия, дадено в края на февруари, Пламен Бобоков не крие, че подкрепя правителството на Кирил Петков, когото дори поздравил за Нова година. Пламен и Атанас Бобокови бяха арестувани преди близо две години по обвинения за внос и унищожаване на опасни отпадъци от чужбина в България. Бобоков бе разследван и за нерегламентирани връзки с президентския секретар по антикорупция Пламен Узунов.

Елена Попова – недопустим политически натиск

Европейският делегиран прокурор Елена Попова е видяна в Министерския съвет в петък вечерта, когато извънреден брифинг дадоха Кирил Петков и Бойко Рашков

Конфликтът на интереси на Теодора Георгиева е само една от причините, които правят много вероятно скорошното й отзоваване от Люксембург. Другата причина е свързана с неправомерното разгласяване на информация от българското МВР за висящо разследване, провеждано от един от деветте европейски делегирани прокурори, излъчени от България.

Под давлението на Георгиева е оказван недопустим натиск над представители на Европейската прокуратура у нас. Един от тях – Елена Попова, бивша съдийка от Специализирания наказателен съд, е приела да започне разследване срещу бившия премиер Бойко Борисов, ексфинансовия министър Владислав Горанов и ПР-та на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. Това е станало, макар за момента да не са били установени никакви данни за злоупотреба с европейски средства, измами с ДДС или друг вид престъпна дейност, която по регламент следва да се разследва от европрокуратурата.

Оказва се, че Попова дори е провела нерегламентиран разпит на укриващия се в Дубай Васил Божков чрез връзка по скайп, в който той е разказал, че е давал подкупи на бившите управляващи от ГЕРБ. Попова приела също така да работи с двама, лично представени й от вътрешния министър полицейски началници – директорът на Националната полиция Венцислав Кирчев и неговият заместник Ангел Дулев.

За „специалния екип“, който да работи по политическите поръчки на властта, призна и самият Бойко Рашков в петък вечер.

В нарушение на Регламента за функциониране на Европейската прокуратура прокурор Елена Попова координира действията по разследването, освен с полицейските началници, но оказва се дори с вътрешния министър Бойко Рашков и с премиера Кирил Петков.

На петъчния брифинг, започнал в 23.30 часа в Министерския съвет, Рашков сам съобщи, че разследващите полицаи, водели делото в ГДНП срещу Борисов, Горанов и Арнаудова, са в премиерския кабинет. Това напълно опорочава разследването, защото ден по-рано на същото място Кирил Петков е дал показания пред същите разследващи полицаи в качеството си на свидетел.

Съдебни репортери, които отразяват среднощния брифинг на министър-председателя и вътрешния министър, обаче, разпознават в Министерския съвет и доскорошната съдийка от спецсъда Елена Попова, понастоящем европейски делегиран прокурор. Присъствието на Попова в премиерския кабинет прави разследването на Европейската прокуратура нищожно, защото очевидно по него е оказван недопустим политически натиск.

Репортери от съдебния ресор си спомнят, че Елена Попова е съдийката, която първа измени мярката „задържане под стража“ на Елена Динева, жената до Васил Божков, в парична гаранция в размер на 1,5 млн. лв. По-късно обаче апелативните спецсъдии отмениха решението и оставиха Динева отново в ареста.

Доклад на Асен Василев – схемата, по която Борисов, Горанов и Арнаудова – „пратени“ на Кьовеши, арестът им – заради опасения на Кирил Петков

По признанията на самия Кирил Петков – след като правителството отмени изненадващо и без мотиви заседанието си, премиерът, заедно с Бойко Рашков и Асен Василев, са се събрали, за да мислят схемата, по която Борисов да бъде задържан. В съучастие с изброените вече български представители в Европейската прокуратурата е решено, че разследване на хората на Кьовеши срещу Борисов, Горанов и Арнаудова, можело да се изфабрикува на база на анализ на министъра на финансите Асен Василев.

Според анализа на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“ и Дирекция „Национален фонд“ при МФ са налице систематични дефицити в управлението и контрола на средствата по еврофондове по време когато Горанов е бил финансов министър. Наред с това се коментира и доклад на Агенцията за финансов контрол, поискан от Специализирана прокуратура, който през 2021 г. установи липси на над половин милиард лева от несъбрани приходи от хазарт.

Подобни мотиви обаче трудно могат да установят причинно-следствена връзка между отделни събития и да служат за каквото и да е наказателно преследване, категорични са юристи, до които „Труд“ се допита. Въпреки това, Асен Василев, Бойко Рашков и Кирил Петков решават премиера да даде показания пред разследващи полицаи, които без логична връзка свързват медийните твърдения на Васил Божков, че е изнудван от Борисов, Горанов и Арнаудова с доклад на изпълнителна агенция и дирекция, подчинени на финансовия министър.

Опасенията на Петков пред дознателите, свалили показанията му в присъствието на политическия ръководител на МВР, а именно министър Рашков са, че ако се окажат верни твърденията изнесени от Васил Божков в медийното пространство и това води до предположението, че Владислав Горанов е участвал в корупционни действия, то доклада на АДФИ може да е знак, че има риск подобни действия да са свързани с контрола в ИА „ОСЕС“ и Д „НФ“ при МФ.

След като изброява тези твърдения, триото – Василев, Рашков и Петков решават, че, за да се извърши незабавен арест на Борисов, т.е. „по неотложност“, министър-председателят трябва да изрази своите опасения, че ако засегнатите лица се сдобият с информацията за тези нови събития (доклад на две държавни институции, които няма никаква класифицирана информация – бел.ред.) има риск те потенциално да повлияят на обективното разследване и да затруднят разкриването на обективната истина, чрез потенциално унищожаване или укриване на вещи и документи, както и да въздействат над свидетели.  Заради тези страхове на безстрашния Кирил Петков Рашков праща цивилни полицаи да арестуват бившия министър-председател.

В действителност за това набеждаване Кирил Петков може да бъде съден от потърпевшите по частно-правен път, но е факт, че, като длъжностно лице, той може да бъде подведен под наказателна отговорност и заради злоупотреба с власт.

Що се отнася до двете дами – магистратки, които по невиждан за стандартите на европейските институции въвлякоха европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и Европейската прокуратура в грандиозен политически скандал, свързан и с лице, санкционирано по американския закон „Магнитски“, то най-малкото, което може да се случи на Теодора Георгиева и Елена Попова, е незабавно да бъдат отстранени от постовете им. Още повече, че за Теодора Георгиева през февруари 2021 г. Комисията по граждански свободи и вътрешен ред (LIBE) на Европейския парламент повдигна въпроса за начина, по който са излъчени националните представители в Европейската прокуратура на три държави – България, Белгия и Португалия.

Новините от днес и със задна дата