събота, 19 март 2022 г.

Румъния намери цаката на евтиния ток и газ! А у нас кога?

  

Румънското правителство одобри извънредно постановление за поставяне на таван на цените на електроенергията и газа за срок от една година както за битовите потребители, така и за индустриалните. Това съобщи във фейсбук ресорният министър Вирджил Попеску, цитиран от Аджерпрес.

"Румънците ще имат подкрепа от правителството за плащането на фактурите за енергия за още цяла една година! От новите мерки, които влизат в сила от 1 април, за електроенергията ще се възползват 8 милиона домакинства, а за природния газ - всички свързани с мрежата домакинства, независимо от потреблението", посочи министърът на енергетиката.

Цената на електроенергията ще бъде до 0,68 леи за киловатчаса (еврото се разменя за 4,95 леи) с включено ДДС за битовите потребители, чието средно месечно потребление през 2021 г. е било до 100 киловатчаса. Битовите потребители, чието средно месечно потребление през 2021 г. е било между 100 и 300 киловатчаса, ще плащат до 0,8 леи на киловатчас.

Цената на газа ще бъде до 0,31 леи на киловатчас с включено ДДС.

За небитовите потребители цената на електроенергията ще бъде до 1 лея на киловатчас с ДДС, а на газа - до 0,37 леи на киловатчас с ДДС за годишно потребление на газ през 2021 г. до 50 000 киловатчаса, както и за производителите на топлоенергия, предназначена на други клиенти.

Новините от днес и със задна дата