неделя, 20 март 2022 г.

Полицай от Мариупол моли за помощ Байдън и Макрон, сравни града с Алепо / видео

 Още не е измислена дума за зверствата, които руснаците извършват в  Мариупол″ | Новини и анализи от Европа | DW | 10.03.2022 

Увеличава се броят на убити цивилни  в Украйна от началото на конфликта, заяви ООН. Затяга се обръчът около важното пристанище Мариупол. Украинските въоръжени сили са изгубили достъп до Азовско море.

Улични боеве в Мариупол пречат на спасителите да достигнат до оцелелите в бомбоубежището на местния драматичен театър, който бе бомбардиран по-рано през седмицата. Градът и областта му са връзка между анексирания полуостров Крим и сепаратистките територии в Донбас.

Украиски полицай в града предупреди, че обсаденият пристанищен град "е заличен от лицето на земята" и настоятелно помоли президентите на САЩ и Франция да снабдят страната му с модерни противовъздушни системи, предаде Асошиейтед прес.

Във видео, заснето на покрита с отломки улица, полицаят от Мариупол Мичаил Вершнин казва на президента Джо Байдън и на френския държавен глава Еманюел Макрон, че са обещали помощ, "но това, което получаваме не е точно помощ" и ги призовава да спасят мирното население.

"Деца, възрастни хора умират. Градът е разрушен и е заличен от лицето на земята", казва Вершнин на руски в заснето вчера видео. Във видеоматериала може да се видят излизащи от няколко сгради пламъци, а други постройки са сринати. Чуват се и експлозии.

"Обещахте, че ще има помощ, че ще ни дадете тази помощ. Байдън, Макрон, вие сте големи лидери. Бъдете такива докрай", казва Вершнин във видеото.

Той казва още, че градът може да има съдбата на сирийския град Алепо, който беше унищожен през 2016 г. след подкрепяна от Русия обсада по време на гражданската война там.

Украинските власти оповестиха данни за загубите и разрушенията, претърпени в двата най-големи града в страната. 228 души са били убити в столицата Киев. Повече от 900 са били ранени. В Харков са били разрушени или превърнати в необитаеми около 600 жилищни сгради.

Украинските военни съобщиха днес за интензивни боеве срещу русски войски, настъпващи в Донецка и Луганска област.

Украйна ще получи до дни нова доставка американски оръжия, включително ракети "Джевлин" и "Стингър", заяви днес секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов, цитиран от Ройтерс.

"(Оръжията) ще бъдат на територията на нашата страна в най-близко бъдеще. Говорим за дни", каза Данилов в интервю по телевизията.

Прокудените от страната си украинци са вече над 3 300 000, съобщи Върховният комисариат за бежанците. Смята се, че бежанците в самата Украйна са почти двойно повече. Украинският финансов министър Серхий Марченко заяви, че 30% от украинската икономика е спряла.

Върховният комисариат на ООН за бежанците заяви днес, че най-малко 847 цивилни са загинали, а 1399 са били ранени в Украйна до 18 март, предаде Ройтерс.

Повечето загинали са станали жертва на експлозивни оръжия като артилерия и реактивни системи за залпов огън, а също ракетни и въздушни удари, заяви върховният комисариат.

Предполага се, че реалният брой на убитите и ранените е доста по-висок, тъй като комисариатът, който има голям екип от наблюдатели в Украйна, още не е имал възможност да провери съобщенията за жертви от няколко тежко засегнати от конфликта градове, се посочва в изявлението.

Властите в Киев заявиха днес, че от началото на руската инвазия 228 души са били убити в украинската столица, включително четири деца, а 912 човека са били ранени, посочва Ройтерс.

Новините от днес и със задна дата