неделя, 20 март 2022 г.

Спомен за "онези времена": На опашка за олио през 90-те (снимки)

 

               На опашка за олио в София през август 1994 г.

Истерията с олиото на промоция през миналата седмица, една илюстрация на бедност и на недоверие към държавата и нейните институции, ни върна страховете от началото на 90-те години и Виденовата зима (1997 г.), когато цял един народ неуморно се редеше на опашки, за да си осигурят храни и стоки от първа необходимост, припомнят от Дир.бг.

Основателни ли са асоциациите от тези времена и днес?

"Всички, които са минали през т.нар. "Виденова зима", много от нас помнят началото на 90-те години, когато беше още по-сериозно, знаят, че дори не се доближаваме до онова време, сега има временни опашки. Тогава доста дълго време постояхме на тези опашки", коментира програмният директор и главен икономист на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов.

Опашките, които видяхме, бяха резултат на масова хистерия, че цените ще продължат да се покачват, твърдят психолози.

Инфлацията има и тя е световен феномен, а започването на войната и налагането на санкции усилиха тенденцията за увеличаване на цените и недостиг на храни в световен мащаб, но сме далеч от този недоимък през 90-те години.

Макар и поскъпнало, олио има навсякъде сега, но не така беше през 90-те години, когато хората се редяха на огромни опашки пред магазина, на пазара или пред бившето ТКЗС на село, за да се сдобият с него.

Неволи от врачанското село Девене - Опашки за олио пред входа на бившето ТКЗС. Предварително хората са платили по 240 лева за декар плюс 23 лв. за транспорт, така че на базата на добива им се полагат по 30 литра олио.

Кадрите са уникални от онези времена от 1994 и 1997 г., уловени от фотографа на Dir.bg Иван Григоров и даващи ни да разберем къде се върнахме една година след управленията на президента Румен Радев.

На опашка за олио в София през август 1994 г.Олио през сълзи в София през 1994 г.За наливно олио на пазара в София през 1997 г.

 

Новините от днес и със задна дата