събота, 26 март 2022 г.

"Спрете Путин" и "Искаме вкъщи", скандираха украински бежанци в Пловдив и Варна, подкрепени от български, руски и беларуски граждани

  

                                       Снимка: БТА

Антивоенни митинги и шествия в подкрепа на Украйна се проведоха в Пловдив и Варна с участието на много украинци, но и новодошли бежанци, подкрепени от български граждани.

Стотици украинци, с плакати срещу войната и знамена на България и Украйна, преминаха с шествие по пешеходната зона на Пловдив, скандирайки "Спрете войната". Организатор на проявата е Украинско-българското сдружение "Пловдив".

В шествието се включиха и новопристигнали бежанци от Украйна. Към него се присъединиха и много пловдивчани, за да покажат солидарност с украинския народ и да поискат край на войната. Шествието тръгна от дом "Левски", минавайки по цялата главна улица, стигна до пл. "Централен", където премина в импровизиран митинг.

Протестиращите срещу военните действия в Украйна, които продължават повече от месец, скандираха "Искаме вкъщи", "Слава на героите", "Спрете войната", "Спрете Путин". На площада украинците пяха химна на Украйна и украински народни песни, издигнаха десетки плакати против войната. Те разпънаха над 10-метрово украинско знаме и огромен плакат с надпис "Путин, в името на човечеството, спри войната".

Стотици българи, украинци, руснаци, беларусци се събраха и в центъра на Варна на протестен митинг-шествие. Хората, голяма част от които жени и деца, изпяха химна на Украйна, издигнаха плакати и скандираха срещу войната, призовавайки за повече разум, за мир и свобода.

Сред множеството български и украински национални знамена бе и издигнато и канадското. За БТА Наталия Попович обясни, че е украинка, ще се омъжва за варненец, но живеят в Торонто.

Когато започнала войната, общността в Канада събрала средства и Попович и бъдещият ѝ съпруг пристигнали във Варна, за да помагат на бежанците. "Бяхме потресени и тръгнахме веднага, за да помогнем на пристигащите, да им осигуряваме медикаменти, храна, квартири", разказа Попович.Старото знаме на Беларус пък бе издигнато от Юра Поляков. Той уточни, че този флаг е забранен от настоящото управление на страната и, който си позволи да го развее, се озовава в затвора. Това е знамето на Свободна Беларус, обясни Поляков и благодари на българите, че приемат него и сънародниците му, които искат да живеят спокойно и свободно, както и че помагат на бежанците от Украйна да намерят подслон след ужаса, от който са избягали.

Новините от днес и със задна дата