неделя, 27 март 2022 г.

Луганск готви референдум за присъединяване към Русия, Украйна го нарече нелегитимен

  

Председателят на Луганската народна република, призната от Русия, но не и от останалия свят, обяви, че в близко време на нейна територия може да се проведе референдум за влизане в състава на Руската федерация, съобщава ТАСС.

"Мисля, че в близко време на територията на републиката може да бъде проведен референдум, на който народът да осъществи своето абсолютно конституционно право и да си каже мнението за влизане в РФ. И съм уверен, че именно така ще стане", заяви Леонид Пасечник.

Изказването на ръководителя на непризнатата ЛНР предизвика разнопосочни реакции дори в Москва.

По повод думите на председателя на ЛНР Пасечник, шефът на комитета на Съвета на федерацията по конституционното законодателство Андрей Клишас заяви, че двете републики, признати с указ от Владимир Путин, са в правото си да влязат в състава на Русия, ако това не противоречи на конституцията на страната, съобщава РИА "Новости". "Москва призна техния суверенитет", допълни той.

Според председателя на комитета в Думата, който отговаря за присъединяването на независимите държави, евразийската интеграция и връзките със сънародниците, депутатът от комунистическата партия Леонид Калашников, сега не е моментът за такава стъпка.

Според него организиране на референдум по присъединяване на ЛНР и ДНР към Русия в момента е нецелесъобразно, защото доскоро и двете републики са били в състава на Украйна, дори според "минските споразумения".

Калашников отбеляза, че даже в националните републики, чиято независимост РФ призна, като Южна Осетия и Абхазия, не са взимани подобни решения.

И още един аргумент изтъкна той в подкрепа на тезата си, че подобен референдум е ненавременен. "Сега от републиките отсъстват много хора, които са евакуирани", коментира Калашников.

Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов от своя страна застана зад намерението на ЛНР да влезе в състава на Русия.

"Ние, кримчани, напълно подкрепяме стремежа на героичния народ на Донбас към единство с Русия", заяви той.

Междувременно Украйна заяви, че проведен от Русия референдум в окупираните украински територии не би имал никаква правна стойност и би предизвикал твърда реакция от страна на международната общност, задълбочавайки международната изолация на Москва, предаде Ройтерс.

"Всички фалшиви референдуми във временно окупираните територии ще бъдат невалидни и няма да имат правна стойност", каза в изявление за Ройтерс говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко.

"Вместо това Русия ще се сблъска с още по-твърда реакция от страна на международната общност, което още повече ще задълбочи международната ѝ изолация", каза още говорителят.

Референдумът за независимостта на Луганск и Донецк се проведе през 2014 г. след Майдана в Киев, но украинските власти не го признават. Референдумът бе извършен без външни наблюдатели, освен че беше незаконен, беше и манипулиран. По същия начин, същата година през март Крим и Севастопол също проведоха незаконен референдум за присъединяване към Русия. До момента Западът и Украйна не приемат това решение за законно и обвиняват Москва в анексията на Крим, както и не са съгласни с отделянето на ЛНР и ДНР от Украйна, защото референдумите са проведени незаконно. И става въпрос за регион с повече от 70 % украинско население, което не желае присъединяване към Русия.

Новините от днес и със задна дата