четвъртък, 24 март 2022 г.

Полша блокира сметките на руското посолство, заради тероризъм, Словакия мести мисията си

  

Варшава е блокирала банковите сметки на руската дипломатическа мисия под предлог за финансиране на тероризма на Русия.

Сметките отначало са били блокирани от финансовото министерство на Полша в края на февруари, след което е последвало решение на полската прокуратура на основание на това, че може да има пране на пари, предназначени за финансиране на тероризъм.

В сряда Полша обяви, че гони по списък на службата за вътрешна сигурност 45 руски дипломати, заподозрени в шпионаж. България изгони 10 руски дипломати, а Русия заплаши с ответна реакция.

Междувременно пък Словакия реши да премести посолството си в Украйна от столицата Киев в Ужггород, съобщи външният министър на страната Иван Корчок, цитиран от Aktuality. Ужгород се намира на границата на Словакия с Украйна, а там вече работи заместник-посланикът на страната. "Считаме това за важна крачка за помощ към Украйна", каза той и добави, че по този начин дипломатическата служба "ще помага на място, на границата".

Словашкият посланик Марек Шафин ще замине за Ужгород още днес, а към него ще се присъединят и останалите служители в посолството, които по-рано бяха евакуирани от Украйна.

Новините от днес и със задна дата