вторник, 15 март 2022 г.

Проф. Тодор Тагарев: НАТО незабавно да поеме отбраната на българското небе

  

Правителството незабавно да поиска съюзниците на НАТО напълно да поемат охраната на българското небе. Това написа във Фейсбук като съвет към премиера Кирил Петков проф. Тодор Тагарев, който бе спряган за поста военен министър след освобождаването на Стефан Янев.

Тагарев изразява позицията си, след като президента Румен Радев пак влезе в предизборна реторика, вместо да мисли за сигурността на България и българите и заяви, че само наши пилоти и самолети би трябвало да охраняват небето ни, все едно, тези на НАТО не са наши.

Ето какво пише Тагарев в поста си:

Какво бих посъветвал министър-председателя днес:
Правителството незабавно да поиска от съюзниците да поемат контрола на въздушното ни пространство, част от въздушното пространство на НАТО, включително чрез разполагане на наша територия на допълнителни изтребители от съюзни страни:

- Предвид ограничената подготовка на българските летци, използването на МиГ-29 срещу агресивни действия на руската авиация е свързано с неприемливо висок риск
- Първоначално назначеният ресурс на ракетното им въоръжение отдавна е изтекъл
- Използването на МиГ-29, предвид липсата на съвместима система за опознаване "свой-чужд", носи риск за операцията за защита на въздушното пространство на НАТО, изпълнявана от наши съседи и авиация на съюзници, базирана в Румъния и авионосните групи в Средиземно море.

Правителството да покани експерти от съюзни страни, които да оценят кои наши радиолокационни станции и зенитно-ракетни комплекси действително могат да се включат в съюзната операция, и кои трябва да бъдат спрени незабавно.

Ако оценката покаже необходимост от допълнителни способности, да поискаме от съюзниците да разположат на наша територия мобилни 3D радари и системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Да прекратим театъра с "българския батальон с дефицити" и да поискаме усилване на отбраната със съюзни сили в съответствие с плановете на НАТО.

Войната чука на вратата. Преднамерено или не, руски дронове вече навлизат във въздушното пространство на Полша и Румъния. Сега не е време да си чешем егото. Необходима е категорична позиция за защита на суверенитета ни заедно с нашите съюзници.

Новините от днес и със задна дата