вторник, 15 март 2022 г.

Кирил Петков: Трябва да разграничим нашата привързаност към Русия с режима на Путин / видео

  

                                Снимка: БТА

 Труден момент е за България, труден момент е за Европа. Европа е във война. Това каза министър-председателят Кирил Петков при откриването на Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал", в "София тех парк" и онлайн. Водеща тема на форума тази година ще бъде кризата в Украйна и последствията за Европа и България.

Това, което до момента се говори - енергийна криза, газова криза, това всъщност са измерения на войната, коментира премиерът.

"Война означава 636 цивилни убити, означава 46 убити деца, между 6000 и 8000 убити украински военни и 11 000 руски момчета. Дори в България влизат 70 000 бегълци от войната. Говори се за енергийната, газовата криза, това също са измерения на войната. Това не са отделни кризи", каза той.

По думите му, Путин е имал доста добра стратегия доста по-рано, купувайки газовите хранилища в Германия.

"Купувайки газовите хранилища в Германия, той източва нивата на газа в Западна Европа до много ниски нива. "Газпром" контролира немските газохранилища и контролира общата цена в Европа", заяви премиерът.

Това, което се случва в България, се случва във всяка една от останалите страни членки на ЕС. Когато икономиката ни е натегната заради добро стратегическо паниране от страна на Русия, ние трябва да кажем кои са нашите ценности, категоричен е Петков.

Правилното решение беше да вдигнем високо ръка и да кажем "Ние сме за санкциите, няма да мълчим, ние сме НАТО и ЕС", заяви премиерът.

Трябва да разграничим нашата привързаност към Русия с режима на Путин. Тези две неща не са едно и също, каза Кирил Петков. Затова исках да коленича на Шипка, защото там руски воини са си дали живота за България, допълни той.

Според него трябва да помислим какво означава да сме приятелски народ на Русия, но да сме народ, който не приема войната, както и какъв е плюсът да сме част от ЕС и НАТО.

Новините от днес и със задна дата