четвъртък, 17 март 2022 г.

Кога се очаква десант в Одеса?

  

Англоезичното издание "Naval News" писа на 15 март, че към Одеса са се приближили 14 руски военни кораба, включително десантни. Изводите били направени след анализ на снимки от сателита " Sentinel 2". Аналитици на изданието посочват, че са открили най-малко три групи кораби. Северната включва миночистач и десантни кораби, втората - корвети, третата - ракетния крайцер "Москва", десантния кораб "Пьотр Моргунов" и други, допълва БТА.

Следващата нощ редица украински телевизии съобщиха за десант, стоварен в Бесарабия, но информацията не се потвърди. Изобщо украинските власти и медиите в страната периодично заявяват, че е стоварен десант край Одеса, но изявленията им не са подкрепени с факти. Руското министерство на отбраната нито веднъж не информира за стоварване на десант в Одеска област във всекидневните си сводки.

За разлика от Мариупол или Харков обстановката в Одеса е сравнително спокойна, при все че от време на време се задейства противовъздушната отбрана на града. По всичко личи, че ударите се нанасят по военни обекти в областта и в самия град. Медиите съобщиха за попадения не само във военни складове, но също така, например, в Мемориала на героичната отбрана на Одеса - 411-а брегова батарея.

"Разходихме се в парка "Шевченко". Пълно с народ, всички се разхождат, алеята към морето е преградена с ленти, автоматчик стои на пост. На пазара навалица, всичко живо се запасява. Цените са космически, но има всичко", писа на автора негова позната, живееща в центъра на града, за обстановката в Одеса на 15 март.

От друга страна, в града рязко се е засилило издирването на несъгласни, "диверсанти" и "шпиони". Открият ли такива, бойците от силовите структури имат право да стрелят на месо и го използват. Още през февруари, например, бе застрелян мъж, карал кола и не спрял веднага при сигнал на полицията.

Затова хората крият, ако имат някакви проруски нагласи. Още повече че на 2 март президентът на Украйна Володимир Зеленски смени умерения губернатор на областта Сергий Гриневецки с полковник Максим Марченко, командвал преди механизирано съединение в известен националистически батальон.

Под негово ръководство крайбрежието в града и областта бе минирано. Сега там, както и по улиците в Одеса, са разположени барикади, противотанкови "таралежи" и други заграждения. Дори един от най-известните символи на града - статуята на херцог дьо Ришельо, е покрита с торби пясък до самото му теме. Кога все пак се очаква десант?

Константин Сивков - доктор на военните науки и зам.-президент на Руската академия за ракетни и артилерийски науки, допуска възможността за операция с цел стоварване на руски десант в Одеска област, но едва, след като сухопътни войски наближат града от другата страна, за да може той да бъде блокиран изцяло.


Преди няколко дни военното министерство на Русия съобщи, че Херсонска област изцяло се контролира от руските сили, но официалните сводки засега не посочват как стоят нещата в Николаевска област, граничеща с Одеската.

"Свободная преса": - Стоварването на тактически десант, представляващ полк от морската пехота на Черноморския флот, е напълно възможно. Щом войските ни наближат района на Одеса, най-вероятно ще бъде направено точно това?
Константин Сивков: - Сега се решава малко по-различна задача - да бъде изолиран целият източен регион на Украйна. След като тази задача бъде изпълнена и войските се насочат към Приднестровието и Одеса, най-вероятно ще бъде стоварен десант. Тоест едновременно с наближаването от изток на руските войски ще бъде стоварен десант на запад с цел Одеса да бъде обкръжена напълно.

"СП": - Какви сили ще са необходими за целта?

КС: - Стоварването ще протече най-вероятно по стандартната схема. Предполагам, това ще е полк морски пехотинци. Той ще се стоварва от десантни кораби, най-вероятно по метода "бряг-бряг", при който войските се доставят с десантни плавателни средства направо на брега.
Огнева подкрепа може да осигурят кораби от Черноморския флот. Примерно крайцерът "Москва", който има 130-милиметрови оръдия и може да предостави огнева подкрепа на десанта. Може да бъдат използвани и кораби от други типове, разполагащи със съответните оръдия. Но в по-малка степен.
За основна огнева подкрепа на морския десант ще се използват самите десантни кораби, които имат на борда системи за залпов огън, а също така морска авиация и авиация на Въздушно-космическите сили. Така ще бъде потисната противодесантната отбрана и ще бъде стоварен десантът, който ще блокира Одеса от запад.
Но ще повторя, първо трябва войски да стигнат до града откъм изток, защото не бива десантът да бъде изоставен там сам.

"СП": - Но за 21 дни, откакто започна специалната операция, властите на региона имаха достатъчно време, за да се подготвят за десант?
КС: - Проблемите с противодесантната отбрана ще се решават, като тя се потиска главно чрез нанасяне на въздушни удари и удари на ракети с голям обсег.

Превод: БТА

Новините от днес и със задна дата