понеделник, 21 март 2022 г.

Експерт: Морските мини от Одеса ще минат далеч от нашия бряг

  

Морските мини от плажа в Одеса, отнесени от буря в Черно море, може да достигнат българските води най-рано след 8-10 дни, но ще преминат далеч от брега заради морските течения. Това каза пред bTV инж. Александър Илиев, директор "Морска администрация-Бургас".

В кулата за трафик на пристанището в Бургас с помощта на модерни навигационни системи и се наблюдава движението на всеки плавателен съд в териториалните води на България. Информация за мините се очаква от плавателните съдове.

"На всички кораби се излъчва предупреждение да наблюдават морската среда и при засичане на такъв плаващ обект незабавно да докладват", уточни Илиев.

От Агенцията по рибарство и аквакултури са уведомили рибарите по възможност да не влизат в морето до пълното изясняване на проблема. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната дирекция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Христо Проданов. Той посочи, че българското правителство взима всички необходими мерки.

Ще бъдат постоянно следени морските ни граници, както и курсовете на всички съдове в акваторията на Черно море, заяви Проданов.

Умолява се населението в областите Добрич, Варна и Бургас да проявят бдителност. При констатирането на подозрителни сферични обекти във водата или на брега, гражданите се умоляват да сигнализират на телефон 112, апелираха от ИАРА.

Новините от днес и със задна дата