вторник, 15 март 2022 г.

Първа реакция на журналистката Марина Овсянникова, след като снощи беше арестувана

 Да се опълчиш срещу войната и пропагандата: коя е Марина Овсянникова,  най-смелата жена в Русия? - Известни - Edna.bg

Първа реакция на журналистката Марина Овсянникова, след като снощи беше арестувана за появата си в ефира на руската държавна телевизия "Първи канал" с протестен плакат.

В Туитър тя написа:

"Не знам какво ще се случи с мен. Моят адвокат ми каза, че може да получа между 5 и 10 години затвор, според Наказателния кодекс. Не съжалявам, но се нуждая от подкрепата ви. #СпретеВойната

"Не съжалявам за постъпката си. Каквито и да са последствията, ще ги понеса с достойнство", написа още тя.

Руската журналистка се превърна в световна сензация, след като се появи в студиото по време на централната емисия новини с антивоенен плакат, на който беше изписано на руски и английски език: "НЕ НА ВОЙНАТА". Спрете войната! Не вярвайте на пропагандата! Те ви лъжат тук."

Тя отправи и видеопослание, записано малко преди протестната й изява в ефир.

"Баща ми е украинец, майка ми - рускиня. Те никога не са били врагове", заяви тя. В посланието си тя изразява съжаление, че е работила за "кремълската пропаганда".

По информация на руската агенция ТАСС Овсянникова е задържана непосредствено след като е застанала пред камерата по време на предаването "Время". Тя вероятно ще бъде подведена под отговорност за "публични действия, насочени към дискредитиране на действията на руските въоръжени сили с цел защита на интересите на Руската федерация и нейните граждани", отбеляза агенцията.

Според наскоро прието законодателство в Русия разпространяването на "фалшиви новини" за руската армия може да бъде наказано с до 15 години затвор, припомня британският "Гардиън". Изданието добавя, че Марина Овсянникова може да бъде обвинена и за насърчаване на "гражданско неподчинение" с призива си към руснаците да протестират срещу войната. Всъщност действията ѝ нямат нищо общо с фалшива новина, защото тя се появи на живо, за да изрази собственото си мнение.

Междувременно днес нейни юристи заявиха, че не се знае къде се намира Овсянникова след протестната проява и не са могли да се свържат с нея.

Овсянникова е редактор в "Первый канал". Тя е родена през 1978 година в Одеса. Според публикации в социалните мрежи тя живее в Москва. В Туитър Михаил Ходорковски написа, че тя е майка на две деца.

Кремъл определи смелата ѝ постъпка като хулиганство, а ЕС я аплодира

Кремъл определи протестна проява на Марина Овсянникова в ефира на Първи канал като хулиганство.

"Що се отнася до това момиче, това е хулиганство", каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде информационната агенция Интерфакс. Песков каза още, че въпросът следва да се решава от Първи канал и че това не е работа на Кремъл.

ЕС също реагира като приветства смелостта на журналистката.

Аплодираме продължаващите прояви на смелост от безстрашните и миролюбиви руски граждани, които се осмеляват да се опълчат на войната в Украйна, въпреки съществуващите ограничения, заяви говорител на Европейската служба за външна дейност.

Говорителят определи действията на Овсянникова като смела морална позиция. По неговите думи тя се е осмелила да отхвърли лъжите и пропагандата на Кремъл в жив ефир по руска държавна телевизия.

Руският държавен апарат продължава с репресиите на местната опозиция, като я лишава от основни права и свободи, включително на мнение и изразяване. Знаем, че милиони руснаци не подкрепят "войната на Путин", не искат (руският президент Владимир) Путин да разруши бъдещето им и бъднините на тяхната страна, добави говорителят.

Той отбеляза, че досега над 14 000 руски граждани са задържани в над 140 руски града само защото отхвърлят "тази неморална и незаконна" война. Имаме данни, че голям брой руснаци напускат своята родина и това подкрепя оценките ни, че Путин руши бъдещето на своята страна в опит да върне времето назад, допълни говорителят.

Новините от днес и със задна дата