четвъртък, 10 март 2022 г.

Зеленски: Само с преки преговори с руския президент ще бъде възможно да се сложи край на войната

  

Президентът на Украйна Владимир Зеленски е убеден, че само след преки преговори с руския президент Владимир Путин ще бъде възможно да се сложи край на войната. Това каза той в интервю за Bild.

И така, на въпроса какво би отговорил на искането за приемане на независимостта на Донбас и признаване, че Крим е руски в името на мира, Зеленски каза: „Въпросът тук не е какво мога да дам“. 

Войната може да бъде спряна само след пряк диалог с президента на Руската федерация на основата на взаимен компромис, сигурен е Зеленски.

„Във всеки преговор моята цел е да сложа край на войната с Русия. И аз също съм готов да предприема определени стъпки. Можете да правите компромиси, но те не трябва да са предателство към родината. И другата страна също трябва да бъде готова да прави компромиси.

"Това е единственият начин да излезем от тази ситуация. Все още не можем да говорим за подробности. Все още не сме имали пряк контакт между президентите. Само след преки преговори между двамата президенти, можем да сложим край на тази война", каза той.

Вчера Украйна се обърна към германския канцлер Олаф Шолц за помощ при организирането на срещата между президентите на Украйна и на Русия Володимир Зеленски и Владимир Путин.

Това съобщи в ефира на Tagesschau на немския телевизионен канал ARD заместник-ръководителят на кабинета на президента на Украйна Игор Жовква.
 
Според Жовква международните партньори трябва да помогнат за организирането на тази среща, по време на която „могат да бъдат обсъдени много аспекти“. Според експерти обаче, Путин няма да има смелост да излезе на преговори със Зеленски и ще търси мотиви за отказ.

Новините от днес и със задна дата