събота, 19 март 2022 г.

Свидетели за руския удар по Яворов: Цунами от ракети, жив ад — огън, писъци, паника, стотици жертви

 

"Това беше жив ад — огън, писъци, паника. Цунами от бомби и ракети", разказва шведски доброволец, опивайки руската атака, пише Military Watch. След това повече от две трети от западните доброволци решават незабавно да напуснат страната.

След ракетния удар на Русия на 13 март срещу военния обект в Яворов в Западна Украйна, при която загинаха няколко десетки бойци, западните доброволци започнаха да напускат страната: оказа се, че ги очаква много по-интензивен конфликт, отколкото са очаквали.

След началото на руската специална операция в Украйна на 24 февруари беше съобщено, че хиляди западни граждани се записват като доброволци, като значителна част от тях имат боен опит. Въпреки че впечатлението беше, че мотивите им са предимно идеологически, руските медии ги наричаха наемници. 

Ето как шведският доброволец Йеспер Сьодер описва руската атака: "Това беше жив ад — огън, писъци, паника. Цунами от бомби и ракети".

Според това той побърза да преведе западните бойци, включително скандинавци, британци и американци, през полската граница. "Те знаеха точно къде да удрят. Знаеха точно къде се намира нашият оръжеен склад. Знаеха точно къде е административната сграда. Техните ракети улучиха самата зеница", заяви той за точността на руската атака.

Ветеран от американската армия, който оцеля при руски ракетен удар по Яворов и впоследствие избяга от страната, каза:

„Оживях само защото ракетите поразиха големите сгради, а не палатката, където бях. Повече от две трети от западните доброволци решиха незабавно да напуснат страната", каза той.

За западните доброволци той казва така: 

"Някои от тях са бивши военни и са доста познати в професията си. Но други са истински пияници, нямат военен опит, няма нужда да идват".

Друг оцелял предупреди бъдещите доброволци, че ги очаква "пълeн разгром".


Загубите сред чуждестранните наемници и украинските военни в резултат на удара по Яворовския полигон са над 250 души. 

Това съобщава авторът на телеграмканала Hard Blog, който е свързан с руските силови структури. 

По данни от радиоприхващания загубите сред чуждестранните наемници и специалните части на ВСУ в резултат на удара по базата до Лвов са 267 души. 

Ранените все още се извозват - те са около 450 и се евакуират в Полша. Много са с изгаряния по лицето и тялото, някои имат откъснати крайници. 


Броят на изчезналите, които най-вероятно са затрупани под развалините на сградите, в които са се намирали американски, румънски и полски доброволци, засега не е известен. 

Изцяло за унищожени оръжейни доставки на стойност 400 милиона долара. Сред загиналите има голям брой офицери на ВСУ и бивши офицери на НАТО.  

Властите в Украйна и САЩ внимателно крият реалния мащаб на загубите, тайно ликвидирайки последствията от успения удар на Русия. 

Новините от днес и със задна дата