събота, 19 март 2022 г.

По Източния фланг на НАТО: 900 военни са позиционирани в България

  

                                         Снимка: NATO

900 военни от съюзнически сили се намират в България като част от укрепването на Източния фланг на НАТО, съобщиха от Алианса. Данните са към 16 март. Засега не е ясно дали 900-те военни са част от батальонната бойна група, с която България е включва в укрепването на Източния фланг.

Според данните най-много съюзни сили са изпратени в Полша - 10 500 военни от четири държави. В Румъния има 3000 военни от пет страни, в Словакия - 2100, в Унгария - 800, 4000 - в Литва, 1700 - в Латвия и 2000 в Естония.

В Балтийските държави съюзниците осигуряват военновъздушни сили, а в Полша и Словакия - системи за противовъздушна отбрана.

НАТО посочва, че има 40 000 войници под директното командване на Алианса, 100 000 американски войници вече са разположени в Европа.

В готовност са 130 самолета и 140 съюзнически кораби. Край Норвегия и Италия са разположени две военоморски ударни гурпи.

Премиерът Кирил Петков ще се срещне с американския министър по отбраната Лойд Остин днес в Министерският съвет. Очаква се по време на разговора им да бъдат обсъдени теми от интерес и за двете държави.

Разговорите ще се проведат на фона на въпросите в обществото дали САЩ искат от нашата страна изпращане на ракети С-300 за Украйна. Премиерът Петков отрече това да се случи:

"Никакво, нито ПВО, нито някакви специални ракети, нищо, всичките тези неща, които ги чета от сутрин до вечер по ФБ, за мен са абсолютно фалшиви новини. Опитват се да насаждат страх в хората. България няма да ходи във военни действия с Украйна, но ще я подкрепя силно".

Новините от днес и със задна дата