събота, 19 март 2022 г.

Украйна изгуби достъп до Азовско море, хора от Мариупол бягат пеша от руските "спасители"

  

Украинското министерство на отбраната съобщи късно в петък, че въоръжените сили на страната "временно" са загубили достъп до Азовско море на фона на стягането на руската примка окото важното пристанище Мариупол, съобщи Ройтерс.

"Окупаторите постигнаха частичен успех в Донецкия оперативен район и временно лишиха Украйна от достъп до Азовско море", се казва в съобщение на украинското военно министерство.

В информацията не се уточнява дали украинските сили са си възвърнали достъпа до морето.

В петък Русия съобщи, че силите ѝ "затягат примката" около Мариупол, където според оценките 80 процента от жилищата са засегнати, а около 1000 души е възможно да са все още затрупани в импровизирано бомбоубежище под разрушения от обстрела театър.

Мариупол заема стратегическо място на брега на Азовско море и е цел на руската инвазия още от началото ѝ на 24 февруари.

Градът се намира на пътя между анексирания от Русия Кримски полуостров на запад и Донецка област на изток, която частично се контролира от проруските сепаратисти. Още на 1 март Русия обяви, че е отрязала достъпа на украинските въоръжени сили до Азовско море.

Някои от жителите на обсадения украински град напускат блокадата пеша, след като официалните опити за евакуация в общи линии се провалиха поради продължаващия обстрел от руските сили, каза областният управител на Донецка област Павло Кириленко, цитиран от Ройтерс.

Около 400 хиляди души са блокирани в стратегическия град в продължение на над две седмици в условията на интензивни бомбардировки, които прекъснаха електрозахранването, централното отоплението и водоснабдяването, според местните власти. Русия от своя страна отрича, че обстрелва жилищни райони.

Пред украинската национална телевизия Кириленко каза, че през последните дни около 35 хиляди души са успели да напуснат града, мнозина от които пеша или в конвои от лични автомобили. Той съобщи, че някои автомобили напускат града без достатъчно гориво да достигнат до най-близките населени места.

Областният управител заяви още, че почти постоянният обстрел пречи на властите да отворят хуманитарни коридори за доставка на храна и други помощи и за евакуация на жени, деца и най-уязвимите граждани.

Русия и Украйна си разменят обвинения за невъзможността да бъдат отворени хуманитарни коридори.

Градският съвет предупреди още миналата неделя, че Мариупол привършва последните си резерви от храна и вода и не е в състояние да полага адекватни грижи за пострадалите от обстрела. В града са били убити над 2500 жители от началото на войната на 24 февруари.

Новините от днес и със задна дата