сряда, 16 февруари 2022 г.

Без сертификат и маска: Кои държави облекчиха COVID мерките?

  

Туризмът в някои части на света сякаш се готви да се завърне към онова жадувано "нормално", което очакваме от близо две години.

Скандинавските страни сложиха началото, като отмениха всички или почти всички ограничения, свързани с COVID-19 както на територията си, така и при преминаване на границата.

Други държави все още плахо и поетапно отменят някои от мерките. Последни в тази тенденция са азиатските страни - водещи туристически дестинации преди началото на пандемията, които все още имат изисквания за представяне на сертификат и тест от пристигащите чужденци.

Ако ви се пътува без ограничения, вижте в кои страни мерките бяха или предстои да бъдат значително облекчени.

Дания

Дания беше първата страна, която от началото на февруари отмени маските и сертификатите. Очаква се от март влизането на територията на страната да става без изискване за представяне на тест или сертификат.

Норвегия

В Норвегия носенето на маски и представянето на сертификат за посещение на обществени места е отменено, а границата на страната се минава както преди пандемията - без да е нужно чужденците да представят сертификат или тест.

Швеция

Границата на Швеция също се минава без изисквания за сертификат или тест. В страната са отменени всички COVID мерки като изискване за представяне на сертфикат при посещение на заведения или носене на маска в градския транспорт.

Испания

Популярният туристически район Коста дел Сол се отказа от ваксинационните сертификати за влизане в барове, кафенета и други заведения. Майорка и Ибиса направиха същото, като достъпът до клубовете и дискотеките на парти островите вече е свободен.

Австрия

В Австрия много от обществени места - магазини музеи от 12 февруари, ресторанти и хотели от 19 февруари - вече са достъпни и за неваксинирани посетители, като те все пак ще трябва да представят отрицателен тест. Австрия дълго време беше страната с едни от най-строгите правила, като през последните месеци допускаше само ваксинирани и преболедували лица. Засега изключение остава Виена, където все още до обществени места няма да се допускат лица без ваксина или сертификат за преболедуване.

Румъния

На 6 март в Румъния изтича извънредната ситуация в страната, като по първоначална информация тя няма да бъде удължавана, а заедно с нея ще бъдат отменени и повечето ограничения, включително носенето на маски (с изключение на оживени обществени места). От април се очаква маските да останат задължителни само в градския транспорт.

Чехия

От 10 февруари отпада изискването да се представя сертификат при посещение на ресторанти в Чехия, а от 1 март в страната ще остане в сила единствено задължителното носене на маска на обществени места.

Австралия

След първоначалното затваряне през март 2020 г. Австралия най-накрая обяви дата, на която ще отвори границите си за ваксинирани чужденци - 21 февруари. Към сертификата за ваксинация посетителите ще трябва да представят и резултат от бърз или PCR тест, направен пред последните 24 часа.

Нова Зеландия

Нова Зеландия също се готви за постепенно отваряне на границите си. От 27 февруари ваксинирани австралийци ще могат да пътуват до страната без задължителна хотелска карантина, а от 13 март - жителите на всички останали страни. Чужденците ще трябва да се изолират за 10 дни, но това ще може да става и в домашна обстановка.

Малайзия

Страната отваря границите си на 1 март без изискване за задължителна карантина. От чужденците ще се изисква да се тестват за COVID-19 преди и след пристигане.

Индия

Желаещите да пътуват до Индия вече могат да го направят без задължителна карантина. Според актуалните правила се препоръчва пристигащите да се самопроследяват за симптоми на COVID-19 в продължение на 14 дни, а не да прекарват 7 дни под карантина. Изискват се още сертификат за ваксинация и отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигане в страната.

Великобритания

Великобритания отмени тестовете за коронавирус (преди и след пристигане) за ваксинираните български граждани при влизане в страната. Неваксинираните трябва да представят два теста - един бърз или PCR, направен до 2 дни преди пристигането им в страната, и друг PCR до два дни след пристигането си в Обединеното кралство, като последния трябва да е предварително резервиран и заплатен. Неваксинираните се поставят под карантина само при положителен резултат от PCR теста.

Франция

От 28 февруари Франция отменя изискването за носене на маски на закрити обществени места, където се изисква ваксинационен пропуск (барове и ресторанти, спортни и развлекателни дейности). Маските ще останат задължителни в обществения транспорт и на закрити места, които не подлежат на ваксинационни паспорти.

Виетнам

Виетнам обяви, че ще отвори напълно границите си за чужденци на 15 март, три месеца по-рано от първоначалния план. Очаква се от пътниците да се изискват два теста - един преди и един след пристигане в страната, както и да бъде запазено съществуващото сега изискване за еднодневна карантина.

Новините от днес и със задна дата