Международният олимпийски комитет призова всеки атлет от Русия и Беларус да бъде изхвърлен от международните състезания.

И тук не говорим за състезаване без флаг и химн, а директно изхвърляне и забрана за участие във всяко официално състезание с международен характер.

Естествено, че причината е войната в Украйна, като вече и светът на спорта зае своята категорична позиция и започна с рестрикциите спрямо руските атлети, а в случая и беларуските.

Препоръката на МОК няма тежестта на заповед, но се очаква повечето федерации да се съобразят и да изключат атлетите от тези две страни от състезанията.

Не е ясно дали ФИФА ще се съобрази, защото Световната футболна асоциация е далеч по-независима и мощна финансовото от тези в другите спортове.

Именно заради това не е ясно дали националният тим на Русия директно ще бъде изхвърлен от баражите за място на Световното първенство.

Макар спортните организации винаги да са претендирали за разграничения на спорта и политиката, от МОК обясниха своята позиция така:

"Докато атлетите на Русия и Беларус се състезават на най-високо ниво, то техните колеги от Украйна са на бойното поле и бранят родината си.

Това е дилема за нас и за нашите принципи, но ние трябва да се обединим в борбата за справедливост и да заемем позиция".