понеделник, 28 февруари 2022 г.

ФИФА и УЕФА официално обявиха, че изхвърлят Русия от международния футбол заради войната в Украйна

 FIFA e UEFA sospendono dalle competizioni le squadre nazionali di calcio  russe e i club professionistici - Agenpress

ФИФА и УЕФА официално обявиха, че изхвърлят Русия от международния футбол заради войната, която страната води на територията на Украйна. Всички руски отбори, независимо дали клубни или национални, се отстраняват от надпреварите под егидата на двете централи до второ нареждане.

Това означава, че руският национален тим няма да участва в плейофите за Мондиал 2022 и се слага край на това, да играе на Световното в Катар. По програма "Сборная" трябваше да играе срещу Полша на 24 март в бараж за Мондиала.

“След първоначалните решения, предприети от Съвета на ФИФА и Изпълнителния комитет на УЕФА, които предвиждаха предприемането на допълнителни мерки, ФИФА и УЕФА днес заедно решиха, че всички руски отбори, без значение дали са национални или клубни, ще бъдат изключени от участие в състезанията на ФИФА и УЕФА до следващо нареждане. 

Тези решения бяха предприети днес от Съвета на ФИФА и Изпълнителния комитет на УЕФА, които са най-висшестоящите органи за вземане на решения на двете институции по отношение на подобни спешни въпроси. Тук футболът е изцяло обединен и е в пълна солидарност с всички засегнати хора в Украйна. 

Президентите на ФИФА И УЕФА се надяват, че ситуацията в Украйна ще се подобри значително и бързо, за да може футболът отново да бъде пример за обединение и мир сред хората”, се казва в общото изявление на двете футболни централи.

Новините от днес и със задна дата