понеделник, 7 февруари 2022 г.

БНБ с важна новина за вноските по кредити и ипотеки

 

Домакинствата ударно взимат кредити, привлечени от ниските лихви. Това сочат данни на БНБ. Кредитните консултанти предупреждават, че не изключват от тази година лихвите да тръгнат чувствително нагоре, защото Централните банки на Съединените щати и Великобритания вече анонсираха такива планове, за да овладеят глобалната инфлация.

Ако сега кредит от 100 000 лева за 20 години е с лихва 3,05 процента, месечната ви вноска по него е 580 лева.

Ако лихвата се повиши на 3,75 пункта, вноската ви по кредита ще скочи с 13 лева на месец или със 156 на година.

Но при увеличена лихва от 5% на година, същият кредит ще е с месечна вноска от 660 лева, или с 80 лева повече, отколкото е сега.

Ако изплащате кредит с месечна вноска от 600 лева, заплатата ви трябва да е поне три пъти по-голяма.

„Много е важно да бъдат заделяни буфери към задължението, което изплащаме в момента“, заяви Десислава Николова.„Хората не си дават сметка за това, че в един момент лихвите по кредитите може да се повишат, винаги остават неприятно изненадани“, обясни Десислава Николова, кредитен консултант.

През последните две години лихвите са на исторически ниски нива. Това кара хората да смятат, че лихвите ще бъдат такива за постоянно.

„Всъщност пазарът очаква, че Фед ще вдигне лихвата 5 или 6 пъти тази година, до към 1,25 – 1,50 като процент на основната лихва", каза Цветослав Цачев, финансов анализатор.

Започне ли Централната банка на САЩ да вдига лихвите, същото, макар и с известно закъснение, ще направи и Европейската централна банка, а оттам и българските банки.

Заделете сума, която да покрива вноските ви поне за година напред. Времето на ниските лихви постепенно изтича.Кога ще се вдигнат лихвите - още никой не може да каже. Но е ясно, че сега докато са още ниски, хората с кредити трябва да се подготвят.

Новините от днес и със задна дата