сряда, 16 февруари 2022 г.

Брюксел готов за дипломация, предупреди Русия да не избира пътя на войната

  

Европейският съюз е готов да продължи дипломатическите усилия за решаване на кризата с Украйна, заявиха днес пред Европейския парламент ръководителите на европейските институции.

"Призоваваме Русия да предприеме конкретни мерки за спадане на напрежението, това е условието за продължаване на дипломатическите усилия", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той определи действията на Русия като заплаха за мира и сигурността в Европа.

"Единството ни е по-силно от всякога, признаваме евроатлантическите стремежи на Украйна", добави Мишел. Той предложи свикване на донорска конференция в подкрепа на украинската икономика.

"ЕС няма да изостави украинския народ", заяви той и предупреди, че Европа ще бъде твърда, ако дипломацията се провали.

"Украйна сама взима решения за собственото си бъдеще и това не харесва на Кремъл", отчете председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Дипломацията не е казала последната си дума, вчера се появиха признаци на надежда, но са нужни действия, освен думи", добави председателката на ЕК по повод частичното изтегляне на руски военни от границата с Украйна.

Според нея евроатлантическата общност отдавна не е била толкова обединена, както в отговора си на руското поведение. Тя призова Москва да не избира пътя на войната.

По нейните думи за тази зима ЕС е подсигурен с газ, дори ако Русия спре или ограничи доставките.

"Трябва да се отървем от зависимостта от руския газ, да инвестираме в източници на възобновяема енергия", призова Фон дер Лайен на фона на енергийна криза и в пъти увеличени енергийни цени.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел отбеляза нуждата руските тревоги за сигурността да бъдат взети предвид. Той определи като тревожно събитие призива да се признае независимост на Донецк и Луганск.

Новините от днес и със задна дата