понеделник, 7 февруари 2022 г.

България с нота до Скопие след вандалски акт на гроба на Гоце Делчев

  

                                    Снимка: БТА

Посолството на България в Скопие изпрати нота, с която изрази дълбоко съжаление за вандалски акт, след съвместното отбелязване на 150-ата годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие, съобщиха за БТА от мисията ни в македонската столица.

Поводът е откъсването на трикольорните ленти от венците, положени от българската делегация на гроба на Гоце Делчев в църквата "Св.Спас" в Скопие, от неизвестни извършители, непосредствено след отпътуването на българската делегация.

Видео от случилото се беше публикувано в социалните мрежи.

В нотата се посочва, че този акт не допринася за духа на добросъседството и усилията на двете страни за динамизиране на двустранния диалог.

Българската страна настоява компетентните органи в Република Северна Македония да разкрият и накажат извършителите.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъжда вандалския и неприятен инцидент, случил се в деня на честването на 150-годишнината от рождението на нашия най-изтъкнат революционер Гоце Делчев, извършен от членове на запалянковски групи, които по нецивилизован начин свалиха лентите от венците, положени от български официални лица по време на отдаването на почит пред гроба на Гоце Делчев, се казва в съобщение, публикувано на сайта на Министерството на външните работи на Република Северна Македония.

Както Министерството на външните работи на Република Северна Македония официално информира Република България, компетентните институции вече предприеха всички необходими стъпки и процедури, за да бъдат издирени виновниците за този неприятен инцидент, който хвърля сянка както върху гроба на Гоце Делчев, така и на репутацията на страната ни и на делегацииите от България, които участваха в този тържествен акт на почит към тази велика историческа личност, важна за двете страни и за целия регион, пише в съобщението.

Правителството на Република Северна Македония приветства участието на българската делегация, водена от г-жа Теодора Генчовска, министър на външните работи, и българския депутат в ЕП Илхан Кючюк в честването на тази значима 150-годишнина, с което двете страни продължават усилията си за засилване и задълбочаване на цялостното сътрудничество и укрепване на доверието като основа за развитие на добросъседските отношения, се казва в съобщението на министерството на външните работи на Република Северна Македония.

Междувременно от културния център "Иван Михайлов" в Битоля съобщиха, че тази сутрин е бил нападнат офиса им. От центъра са уведомили полицията, както и Българското консулство в града, но питат: Дали става въпрос за обикновен вандалски акт, или нещо друго?

Това е вторият инцидент, свързан с хора с българско самосъзнание в Република Северна Македония, в рамките на две седмици, след като на 29 януари в центъра на Скопие беше счупено стъклото на автомобила на председателя на Сдружението за българо-македонско приятелство Добри Митрев.

Новините от днес и със задна дата