събота, 12 февруари 2022 г.

Белият дом прогнозира въздушен удар на Русия, Кирил Петков събра Съвета по сигурността

  

Съветът по сигурността към Министерския съвет, свикан от премиера Кирил Петков, проведе второто си заседание през последните седмици, посветено на кризата между Украйна и Русия. Във фокуса на обсъжданията бе продължаващата ескалация на напрежението.

Членовете на Съвета обсъдиха също мерки за реакция, ако Русия отговори с ограничения в областта на енергетиката в случай на нови санкции.

В рамките на заседанието министър-председателят е подчертал, че целта е да се изработи конкретен стратегически план за действие, който страната ни да следва в случай на разрастване на конфликта, съобщи правителственият пресцентър.

"Длъжни сме да сме готови за всякакви сценарии и да сме сигурни, че стратегията за национална сигурност е изпълнена по най-добрия начин", категоричен бе премиерът. Кирил Петков посочи, че България е и ще продължи да бъде лоялен и предсказуем член на НАТО", е заявил Кирил Петков, цитиран от Правителствената пресслужба.

Заседанието се проведе само четири дни преди Консултативния съвет за национална сигурност, който свика президентът Румен Радев във вторник по темата за кризата, недалеч от нашите граници.

Преди ден държавният глава вече открито заяви, че случващото се заплашва сигурността не само на България, но и на цяла Европа.

Заседанието се проведе, докато същевременно Белият дом пък обяви, че нападение на Русия над Украйна вероятно ще започне с удар по въздух още преди края на Олимпиадата в Пекин. Това заяви американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Ройтерс.

"Русия в момента има достатъчно сили, за да извърши голяма военна операция срещу Украйна и нападението може да започне "във всеки един момент", каза Съливан на брифинг в Белия дом.

Той не представи конкретни доказателства за това твърдение, но подчерта, че всички американци, които още са в Украйна, трябва да напуснат в следващите 24-48 часа, защото руско въздушно нападение ще затрудни заминаването им.

Съветникът подчерта, че американското разузнаване смята, че руският президент Владимир Путин може да нареди нахлуване преди края на зимните Олимпийски игри в Пекин и че е възможно много бързо нападение срещу украинската столица Киев.

Съливан даде брифинга след като президентът на САЩ Джо Байдън проведе видео разговор по защитена линия с трансатлантическите лидери от Белия дом и потърси съюзническо единство в условията на влошаваща се ситуация.

Остава неясно, каза Съливан, дали Путин е дал окончателна заповед за започване на нахлуване. Съливан съобщи, че очаква Байдън да говори по телефона с Путин за кризата.

Новините от днес и със задна дата