събота, 12 февруари 2022 г.

Русия изкара Черноморския флот от пристанищата / видео

 

Повече от 30 бойни кораба излязоха в открито море от пристанищата на Севастопол и Новоросийск. Официално причината са мащабни учебни маневри на руския Черноморски флот.

Те се провеждат под ръководството на командващия адмирал Игор Осипов.

Бойните кораби, катерите и помощните съдове на флота днес напуснаха постоянните си бази в Севастопол и Новоросийск.

"Целта на учението е да се защити морското крайбрежие на Кримския полуостров, пунктовете за базиране на силите на Черноморски флот, както и обектите от икономическия сектор на страната, морските комуникации и районите на морска икономическа дейност от възможни военни заплахи от страна на условен противник", уточняват от руския Черноморски флот.

В хода на маневрите подразделения на бреговите сили и флотската авиация ще извършат редица ракетни, артилерийски, ракетни и бомбени удари по морски, брегови и въздушни цели.

От руския Черноморски флот посочват, че това е подготовка за учения под общото ръководство на главнокомандващия на Военноморските сили.

В съответствие с плана за подготовка на руските въоръжени сили за 2022 г. през януари-февруари във всички райони на отговорност на флота ще се провеждат серия от военноморски учения под общото ръководство на главнокомандващия на ВМС адмирал Николай Евменов. Планира се в тях да участват общо над 140 военни и спомагателни кораба, повече от 60 самолета, 1000 единици военно оборудване и около 10 000 военнослужещи.

Новините от днес и със задна дата