понеделник, 14 февруари 2022 г.

България е поискала още месец отсрочка за Плана за възстановяване

  

Европейската комисия е получила искане от българска страна за допълнителна отсрочка от един месец за оценката на българския План за възстановяване и устойчивост. Това е потвърдил пред бТВ говорител от Брюксел. Всъщност, става въпрос за Плана за възстановяване, за който премиерът на България Кирил Петков излъга публично, в парламента, че вече е предаден и се разглежда от ЕК. 

Еврокомисията и България се разбраха за допълнителен срок от два месеца, който изтича този вторник, след като Планът бе внесен на 15 октомври и срокът изтече на 15 декември. Това ще бъде второ удължаване.

По-рано днес в интервю пред медията премиерът анонсира, че корекциите по документа вече са изпратени в Брюксел.

Днес стана ясно, че все пак държавата няма да остави "Слатина" без метро, както предупреди миналата седмица столичният кмет Йорданка Фандъкова, която оповести, че от парите за разширяването на Метрополитена са орязани над 140 млн. лева. Днес премиерът се срещна с кмета на район "Слатина" Георги Илиев, а след срещата стана ясно, че държавата ще дофинансира изграждането на новите линии на метрото в "Слатина" и "Подуяне".

Причината тази отсечка да отпадне за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост е, че има риск при минимално забавяне на строителството й по сегашния график, да не бъде завършена до средата на 2026 г. А до този срок трябва да бъдат завършени и разплатени всички средства по Плана.

Освен това политиката на Европейския съюз е насочена към финансиране на проекти за регионална свързаност. В тази връзка в Плана се предвижда изграждане на градска железница, както и доставка на междуградски влакове. Според разчетите столичната градска железница ще свързва София с междуградската жп линия до Пловдив. За Пловдив също е предвидено финансиране на градска железница.

По Плана са предвидени средства за доизграждане на линията "Хаджи Димитър"-"Сухата река" и ж.к. "Левски", включваща 3 спирки. За целта е осигурено 100% финансиране по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

Новините от днес и със задна дата