събота, 26 февруари 2022 г.

Българи успяха да се измъкнат от войната в Украйна, разказаха за ужаса ВИДЕО

  

                                     Снимки: Bulfoto

Първите евакуирани българи от Украйна пристигнаха в страната. Те преминаха паспортен контрол на ГКПП „Дуранкулак” малко преди 8 часа в събота сутрин.

От МВнР посочиха, че в двата автобуса, които са тръгнали от Одеса, пътуват общо 60 души, сред които има и украински граждани.  „Направихме много добра организация и всичко е осигурено. В петък около 15 часа два автобуса тръгнаха от сборния пункт пред Генералното консулство в Одеса. 

Поради ред причини причини пътуването им се забави - най-вече заради военната операция. В момента пътуват 4 автобуса, от които един двуетажен, към Киев, където се очаква да вземат около 250 души, които да бъдат върнати в България", заяви заместник-министърът на транспорта Владимир Върбанов пред NOVA.

Той уточни, че на гражданите, които имат проблем с документите или са ги загубили, са осигурени временни такива. 
 

Един от шофьорите на двата автобуса, които влязоха в страната заяви, че пътуването е преминало нормално. 

"Всички пътници са добре. Забавянето се дължи най-вече на задръстените от хора и автомобили граници на излизане от Украйна. Но с помощта на украинската полиция успяхме да преминем сравнително бързо", посочи той. 

"Благодарни сме на всички, които помогнаха за доброто пътуване. Живи и здрави сме тук", заяви една от прибралите се от Украйна българки. 

Днес по обяд ще тръгнат още два автобуса с българските граждани от Одеса.

Консулството ни в Одеса има готовност да организира още рейсове и е готово да приема още заявки. Консулът Светослав Иванов заяви за bTV, че има трудности при придвижването на територията на цяла Украйна. 

Вчера е имало гражданите, които не са успели да се придвижат до мястото и навреме за тръгване.

Той призова българските граждани, които се намират в Киев, да се опитат да се придвижат до Одеса.

"Имаме добро желание, но българските служители срещат и редица трудности", каза още Светослав Иванов.

Той даде пример с жена с деца, а мъжът работи в чужбина, а тя не може да изведе деца в чужбина без декларация от бащата. 

Консулството ни в Одеса издава временни паспорти за деца, това вече е направено в няколко случая.

Новините от днес и със задна дата