понеделник, 28 февруари 2022 г.

САЩ не виждат причина да променят своите равнища на ядрена готовност

  

САЩ смятат, че засега "няма причина за промяна" на американските равнища на ядрена готовност, заяви днес Белият дом, предаде Ройтерс.

"Не сме променили нашите равнища на готовност и не сме променили нашата оценка на този фронт, но също така е необходимо да сме доста далновидни за използваните от него заплахи", каза говорителката на Белия дом Джен Псаки отделно в интервю за телевизия Ем Ес Ен Би Си.

Коментарът на Белия дом идва ден след като руският президент Владимир Путин издаде заповед да се приведат в "специален режим на дежурство" стратегическите военни сили на Русия. Това са т.нар. сили за сдържане, които според сайта на военното министерство на страната са "предназначени за възпиране на агресия против страната и нейните съюзници, а така също и на агресори, в това число с употреба на ядрено оръжие".

"Висши длъжностни лица на водещи страни от НАТО допускат и агресивни изказвания по адрес на нашата страна. Затова разпореждам на министъра на отбраната и началника на Генералния щаб силите за сдържане в руската армия да преминат на специален режим на бойно дежурство", заяви Путин на среща със Сергей Шойгу и Валери Герасимов, началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия.

Владимир Путин упрекна западните държави, че предприемат незаконни санкции спрямо Русия.

Новините от днес и със задна дата