понеделник, 28 февруари 2022 г.

Проф. Румен Кънчев: Тези момчета нямат компетентността да управляват България в такава ситуация

 

„Военно-логистична поддръжка, затова всички му се смяха на този премиер (Кирил Петков - бел. р.), няма такъв термин в международните отношения, във военните отношения, в сигурността. Той е млад човек, не се е занимавал с тези въпроси, дойде му на главата изневиделица.  Те се готвеха да решават други проблеми, където са специалисти, а идват проблеми, които са изключително не за тяхното ниво на компетентност. Тези момчета нямат компетентността да водят държава, независимо коя е тя, дори да е малка като България, в такава тежка ситуация. Не зная какво става с премиера, обаче той прави непрекъснато грешки и те са или защото е некомпетентнен, или защото около него няма съветници, които да могат по тази тема да го брифират, той да бъде винаги в течение. Защото нещата са много сериозни вече. Не са толкова прости, както ако четем книга за война.“

Това каза в интервю за БНР проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика и бивш заместник-министър на отбраната.

„Не можем да очакваме радикална промяна в тези преговори, но поне ще си отдъхнат двете страни, главно украинците, от тази война за няколко часа“, коментира проф. Кънчев относно обявената възможност за преговори между Русия и Украйна. 

„Владимир Путин ни казва, че няма да има следваща степен на предупреждение, тъй като е въвел във висока степен за удар ядрените си сили и с това иска да притисне до максимум САЩ, НАТО, западните държави и ЕС, за да реши проблемите, които възникват при операцията му в Украйна.“

Кънчев отбеляза и опасенията на международната общност, че „Путин не иска само Украйна, а нещо повече“.

Стратегическите ядрени сили на Русия са привеждани в готовност общо два пъти в историята – по време на Карибската криза в Куба и когато беше анексиран Крим, припомни проф. Румен Кънчев.

Според него прибягването към този ход, означава, че целите, които си поставя руското военно-техническо ръководство, надхвърлят обявеното за Украйна.

„Те притискат до стената противната страна.“ Според Румен Кънчев изнервянето на руската страна идва от „зацикляне“, защото в Москва са очаквали нещата да се развият по-бързо.

Кънчев подчерта, че преговорите са единственият цивилизован начин да бъдат решени проблемите, които са се натрупали между Русия и Запада по повод Украйна.

„Аз се надявам, че Западът няма да отговори реципрочно. Ако отговори  реципрочно, една крачка ще ни дели от ядрена война или използването на ограничени ядрени удари с ниска мощност, което изобщо не е начин на решаване на отношенията между глобални сили, каквито безспорно са и САЩ, и Русия“, коментира проф. Румен Кънчев. 

По думите му „не е необходимо от война в Украйна да се стигне до война в Европа, нито да започне ракетно-ядрена ескалация“.

Новините от днес и със задна дата