понеделник, 28 февруари 2022 г.

Димо Гяуров: Ресурсите на Путин се изчерпват, Украйна може да обърне ситуацията

  

Ситуацията е такава, че ако украинската отбрана съумее да удържи натиска в следващите два-три дни, може да се очаква, че би могла да обърне ситуацията и да премине в контранастъпление. Това заяви пред bTV бившият директор на Националната разузнавателна служба и бивш депутат Димо Гяуров.

Според него затишието през последните два дни не е случайно, а ресурсите на Путин са се изчерпали, тъй като горивото и боеприпасите не са дошли навреме.

"Военната мощ е едно, но самонадеяността и глупостта са нещо съвсем друго. Смятам, че утре или вдругиден ще дойде моментът, когато украинците биха могли да удрят колоните в гръб, когато спрат насред полето, когато останат без гориво и муниции. Тогава е моментът за разплата. Затова е много важно да получат всякаква подкрепа", допълни Гяуров.

По думите му Украйна в момента се бие за Европа и именно тя "спира този луд човек да напредне по-нататък към Европа. 

След като Путин обяви, че поставя ядрените сили на Москва в "специален режим" на готовност, бившият директор на НРС коментира, че не вярва "този нестабилен човек да пристъпи до такова нещо" - тоест да използва ядрено оръжие.

"Това е по-скоро пропаганда, насочена към руския народ. Преди няколко дни Путин се опита да уплаши руснаците да очакват удари от страна на НАТО по руски обекти, говори за заплаха, руската пропаганда споменава, че Русия е предмет на нападение от страна на НАТО. Надявам се това да е в този контекст", каза Димо Гяуров.

Той е категоричен, че НАТО не би се намесило с военни действия на украинска територия.

"Изтребители никой няма да изпрати. Тук става въпрос за техническа военна помощ и нищо повече - вероятно боеприпаси и оръжие. Аз се изненадах колко зле подготвена беше и колко не можа да противодейства украинската противовъздушна отбрана. В момента украинците имат необходимост от леки преносими противовъздушни средства - от ракети "Стингър" или руския аналог "Стрела 2". В това отношение ние бихме могли да помогнем, защото разполагаме с такива средства", каза още бившият шеф на разузнаването.

Той даде пример, че 10 украинци, въоръжени със "Стингър", биха могли да свалят 20 хеликоптера. По отношение на състоянието на техниката ни Гяуров коментира, че България "продължава да е зависима от руските прищевки" и да наливаме пари във военния бюджет на Русия.

Според него вероятно ситуацията ще стане още по-тежка, защото ресурсите на нашите МиГ-ове е на ръба, а новите самолети "Фантом" не идват. "Ако България не беше член на НАТО, може би щяхме да сме в ситуацията на Украйна", заключи ген. Димо Гяуров.

Новините от днес и със задна дата