понеделник, 28 февруари 2022 г.

Кирил Петков: Предлагаме Тодор Тагарев за министър на отбраната

  

Министерски съвет реши утре да се свика извънредно заседание на парламента за смяната на министъра на отбраната Стефан Янев. Това заяви на брифинг Кирил Петков. Той съобщи, че новият министър на отбраната ще се казва Тодор Тагарев. 

По-рано премиерът Кирил Петков, заяви, че иска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев, като подчерта, че коалицията е единна по отношение на тази оставка. Той се аргументира, че никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика особено по Фейсбук.

Никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилност на кабинета. Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции. Мой военен министър не може да използва думичката "операция" вместо думичката "война". Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и другата страна вече са убити. Войници, които са на възраст по-малка от тази на моята голяма дъщеря. Когато и тази нощ се обстрелваше наше малцинство в Украйна и българи се криеха в мазетата в Киев, защото се страхуваха, че техните домове ще бъдат взривени", аргументира се премиерът.

Веднага последва и реакция на президента Румен Радев, който коментира, че подобна смяна , не се прави по време на военна криза. Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция. В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес, заяви държавният глава в позиция. 

Премиерът съобщи още, че от Киев са изведени 190 българи. 

Очаквайте подробности.

Новините от днес и със задна дата