47-годишният Светлозар Дончев от София е самотен баща на две деца и е диагностициран с тежко ревматологично заболяване - Болестта на Бюргер (Buerger's Disease). Той е един от четиримата в страната, които са диагностицирани с тази нелечима болест.

Преди време ви разказахме за Светльо, но неговата борба продължава, за да може да се грижи за децата си.

Болките и проблемите на Светлозар започват през 2019 година, когато, в следствие на силен стрес след тежък за него и децата му развод, се отключва заболяването. Въпреки че диагнозата му е потвърдена от трима независими лекари, той не спира да вярва и да се бори за собствения си живот и този на двете си малолетни деца, които след развода са му присъдени и отглежда сам. Светлозар избира да се бори пред риска да остане в инвалидна количка завинаги. 

Всеки месец, обаче се нуждае от скъпоструващо лечение, за да продължи да ходи. Преди да заболее, Светлозар е имал сигурна и постоянна работа, с която е издържал и изхранвал децата си. Болестта обаче го прави нетрудоспособен и проблемите му започват да се задълбочават. И точно когато всичко изглежда безнадеждно, приятели на Светльо проявяват милосърдие и солидарност и организират няколко дарителски кампании, чрез които са събрани средства както за лекарства за лечението му, така и за дрехи и храна на децата му.

"Болката е невероятна. Получавал съм много бъбречни кризи, но тази болка не мога да я сравня с нищо, много боли, но няма да спра да се боря за живота си и живота на децата ми. Благодарен съм на всички хора с добри сърца, които въпреки пандемията и всички негативни последици от нея, проявиха солидарност и даряват средства чрез които спасяват мен и децата ми. Мечтая един ден отново да съм здрав и да се върна към нормалното си ежедневие и работа. Тогава ще мога да върна на всички хора направеното от тях за мен и семейството ми добро", каза пред Dir.bg Светлозар Дончев.

Тежкото ревматологично заболяване на Светлозар е нелечимо, въпреки че може да се стопира с медикаменти. Лекарят, който досега го е лекувал, му съобщава, че при най-мрачния сценарий е възможно да се стигне до ампутация на краката.

Наскоро Светлозар сменя своя лекуващ лекар, като д-р Росен Разбойников сам го потърсил след като разбрал за неговия случая. Когато се запознали д-р Разбойников установил, че състоянието му не е добро, но му предписал ново лечение.