понеделник, 21 февруари 2022 г.

Зеленият сертификат у нас пада на 20 март / видео

  

                                   Снимка: БТА

До 20 март правителството ще премахне зеления сертификат, съобщи на извънреден брифинг премиерът Кирил Петков заедно с министъра на здравеопазването. Решението на властта идва два дни преди обявения протест на "Възраждане".

Здравният министър Асена Сербезова обаче подчерта, че това решение на властите няма връзка с планирания протест. 

"Но в никакъв случай не мога да кажа, че това е свързано с протеста на "Възраждане", каза министър Асена Сербезова.

"Нашият прогнозен план дава 20 март за края на зеления сертификат в България", заяви министър-председателят.

"Успяхме да минем през тази омикрон вълна без масово затваряне на училища и бизнеси", похвали се той.

Намерението на здравните власти е премахването на зеления сертификат да стане плавно на три стъпки до 20 март, като първото разхлабване на изискванията ще бъде още на 24 февруари, а вече на 5 март ще бъдат допускани лица до посещение на търговски обекти и други без да им изискват да показват сертификат.

През това време ще продължи изискването за такъв документ от страна персонала, което ще отпадне окончателно на 20 март, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"И ако нещата вървят в очаквания от нас ход, на 20 март можем да обявим, че посещението на различни обекти и в училище ще става без изискване на зелен сертификат", обобщи доц.Кунчев.

Ще останат да важат само ограниченията от европейския сертификат при задгранично пътуване.

"Той ще важи само и дотолкова, доколкото, ако човек иска да пътува, това му осигурява възможност за пътуване по света, не само в ЕС", обясни той.

Според него маските на обществени места би трябвало да отпаднат най-късно, защото те играят ключова роля в предпазването. "Няма да е вечно това тестване на учениците", каза още доц. Кунчев, като добави, че това предстои да се обсъди.

Новините от днес и със задна дата