четвъртък, 13 януари 2022 г.

Скандално: Висш US дипломат заговори за македонското малцинство у нас, чиито права трябвало да зачетем

 

Посолството на САЩ в София работи с българското правителство по въпроси, свързани със зачитането на правата на македонското малцинство в България. Това, според novatv.mk, е заявил пред "Гласът на Америка" заместник помощник държавният секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар.

Заместник помощник държавният секретар на САЩ Габриел Ескобар съобщи, че е разговарял с Франция, която от 1 януари пое председателството на ЕС, за възможно по-скорошно начало на присъединителните преговори на Република Северна Македония с ЕС, съобщават македонските медии, цитирани от БТА.

"Вече говорихме с Франция. Дадохме ясно да се разбере, че вярваме, че членството в ЕС за всички страни от Западните Балкани е от съществено значение за всички нас. Вярваме, че те са част от Европа, вярваме, че с изпълнението на условията трябва да бъдат все по-интегрирани в ЕС и смятаме, че това ще бъде решение за всички държави. Всяка държава, която е влязла в ЕС, е станала по-демократична, по-просперираща и по-стабилна", каза Ескобар за Гласът на Америка, цитиран от македонските медии.

Процесът на присъединяване на Република Северна Македония трябва да бъде решен от Европа, каза той, но добави, че САЩ силно подкрепят кандидатурата на страната за ЕС. "Вярваме, че тя е свършила огромна работа, тя вече е европейска държава, културно и исторически европейска държава. Оттук, искаме да видим тя да започне процеса колкото е възможно по-бързо", е цитиран да казва Ескобар.

"Вярвам, че ще постигнем подходящо споразумение за много кратък период от време. "Ще работим върху това", каза той.

САЩ остават на позицията си, че Република Северна Македония и Албания не трябва да се отделят в процеса на присъединяване към ЕС, добави Ескобар. Той смята, че шестте месеца, които обяви българският премиер Кирил Петков за разрешаване на спора със Северна Македония, са достатъчни за решаване на проблемите, въпреки че, сред европейските партньори има недоволство от бавният процес.

"Няма промяна в позицията на Съединените щати. Вярваме, че и двете страни са свършили работата си, и двете страни се движат в правилната посока, и двете страни имат европейски фокус и ориентация и искаме да ги видим заедно, и то бързо", коментира Ескобар.

Помолен да коментира изказването на лидера на партията Има такъв народ Слави Трифонов, че САЩ трябва да премахнат визите за България, ако искат България да премахне ветото на Македония, Ескобар каза:

"Отмяната на визите е съвсем отделен въпрос от разговорите ни за Северна Македония. „Има много условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да могат страните да се класират за програмата за премахване на визите и за съжаление това не може да бъде договорено".

Той добави, че посолството на САЩ в София работи с българското правителство по въпроси, свързани със зачитането на правата на македонското малцинство в България.

"Не искам да говоря за санкции, защото не искам хората да мислят, че санкциите са механизъм, чрез който работим с други държави. „Засега вярваме, че виждаме положителни сигнали, идващи от двете столици, и искаме да продължим с дипломацията".

"Вярвам, че всяка държава трябва да работи за по-голяма прозрачност, върховенство на закона и съдебна независимост. „Ще продължим да работим със Северна Македония, за да видим къде можем да допринесем за тези усилия", каза Ескобар.

Новините от днес и със задна дата