четвъртък, 13 януари 2022 г.

Джамбазки към САЩ: Македонско малцинство в България не е имало и няма да има

  

Евродепутатът Ангел Джамбазки реагира остро на разпространената информация в български медии, че "Посолството на САЩ работи с кабинета в София за правата на македонското малцинство". Цитиран е Габриел Ескобар - заместник-помощник на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани.

"Това е скандално и недопустимо като твърдение дори. А ако се окаже истина, то това, което заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов на мирната демонстрация по време на КСНС в понеделник, ще застигне актуалния политическия елит - народът ще извади камъните", се казва в позиция на ВМРО.

"Македонско малцинство" в България не е имало, няма и няма да има. По една много проста причина - "македонската нация" е фалшива новина, изобретена в Москва от Комунистическия интернационал през 1934 година. И това трябва да бъде ясно на всеки, не само на господин заместник-помощника на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, който така угодно си служи с болшевишки тези", заявява и зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

"Вече два пъти медии от Република Северна Македония съобщават за заявки на САЩ за наличието на такова несъществуващо малцинство в България. Ако тази информация е вярна, излиза, че в качеството му на официален представител на САЩ господин Ескобар използва срещу България, българския народ и македонските българи враждебна коминтерновска пропаганда, организирана от Кремъл от 1934 година до ден днешен. На практика повтаря и подкрепя руски дезинформаторски тези, които фалшифицират българската история", категоричен е Джамбазки.

Той продължава и с настояването да получи отговор дали наистина американската администрация настоява и вярва, че има македонско малцинство в България. "Липсата на такъв, както и всякакви опити за увъртания и заобикаляне, ще бъдат единодушно разчетени от цялата българска нация като враждебен акт на тази американска администрация срещу страната ни", посочва евродепутатът.

Новините от днес и със задна дата