неделя, 9 януари 2022 г.

Лют скандал! Teменужка Петкова право в очите на наследника си: Неподготвен си, говориш лъжи ВИДЕО

  

И тази седмица мина под знака на високите цени на тока, газа, а оттам и поскъпването на цените на стоките и услугите. Как ще се справи държавата?

Един срещу друг по темата в студиото на „Тази неделя“ се изправиха настоящият енергиен министър Александър Николов (ИТН) и бившият Теменужка Петкова (ГЕРБ).   Петкова обвини наследника си, че е неподготвен и му каза право в очите: "Говориш лъжи и неистини!".

„Ние от партия ГЕРБ, вслушвайки се в управляващото мнозинство, направихме предложение да бъде наложен мораториум. Буквално от следващия ден битовите потребители щяха да бъдат изненадани с нови по-високи цени на ел. енергията. Това, което впоследствие беше прието от управляващото мнозинство, съществено се различава. Ние предложихме вариант без срока на мораториума“, обяви Петкова.

Идеята е била да се даде време на експертите на новото правителство и когато са готови с мерки за защита на потребителите, да се отмени мораториума. Ние мораториума с конкретен срок не сме подкрепили, уточни Петкова.

„Не бих си позволил коментари за работата на парламента. Работата на енергийното министерство, БЕХ и дружествата под неговата шапка е свързана с това да направим максималното, така че функционирането му да бъде достатъчно ефективно и разходите, както за бизнеса, така и за домакинствата да са социално поносими. След това при създалата се ситуация и при взетите мерки от НС ние се съобразяваме с тях – правим съответните разчети  какво и как трябва да се направи. Към момента нещата изглеждат балансирани“, коментира Александър Николов.

Той напомни, че от енергийната криза е засегната цяла Европа.

Според Петкова компенсациите за бизнеса са недостатъчни. По думите ѝ фирмите ще бъдат подпомогнати с около 30% от цената. ГЕРБ предлага тази помощ да бъде около 75%.

„Когато се управлява финансова и енергийна система, най-важното е да има устойчивост и дългосрочно мислене. Когато няма контрол, има възможност за спекулации. Налагането на таван е и в полза на бизнеса“, отговори настоящият енергиен министър. Видео ТУК.

Новините от днес и със задна дата