събота, 22 януари 2022 г.

Социалният министър: Вдигането на пенсиите от юли няма да покрие отпадането на COVID добавката

  

"Няма пенсионер в България, който да е получил по-ниска пенсия от декември. Ако говорим за общото плащане - пенсия + COVID добавка - цифрата е приблизителна около половината пенсионери са получили по-малки плащания, но не пенсии. Голямата част от пенсионерите са с малки разлики, около 200 000 са с разлика до 1 лев, 800 000 са до 25 лева ... волята на правителството беше нито 1 пенсионер да не получава по-ниска пенсия през януари от декемврийската и това наложи решение, което вече е факт с гласуване в НС". Това заяви в министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в за NOVA.

Той посочи, че всеки пенсионер, който отиде да си вземе в пощата пенсията, ще може да получи справка при поискване от гишето.

В нея е описано, какво ще получи. Там ще фигурира месечният размер на пенсията, както е преизчислена - колко е била декемврийската им пенсия + 120 COVID добавка, месечният размер на преизчислената пенсия, новата добавка от 60 лева, общата сума иа какво се доплаща към тях, поясни Гьоков.

По думите му възрастните хора ще получат и още една четвърта добавка, която да им компенсира разликата през януари.

"Но основната добавка, която ще изравнява пенсията след януари с декемврийската - ще я получават, докато има COVID добавки. A такава добавка ще има до юни месец. Предполагаме, че пандемията ще продължи по юни месец. После ще трябва да се търсят други решения", подчерта ресорният министър.

Той посочи, че има няколко решения по въпроса:

"Едното е да продължи пандемията и извънредното положение и може да се мисли да се продължи изплащането на добавката. В какви размери и какви срокове, отсега не можем да кажем. Но при всички случаи ще търсим възможност от 1.07, когато свършва плащането ѝ да бъде извадена от пенсионната система, защото не ѝ е мястото там и не знам защо предишните управляващи я сложиха там. Какви са решенията за след края на юни, ако не бъде променено законодателството, предстои осъвременяването на пенсиите по кодекса за социално осигуряване. По прогнозни данни на Министерство на финансите и НОИ, това е 6,1%".

"По сметки, които не претендирам, че са точни мога да кажа, че със 100% тези 6.1% няма да покрият премахването на добавката от 60 лева, няма да покрият и инфлацията през първите 6 месеца на годината. А се очаква пика на инфлацията е България да е март април. Та тази 6.1% в никакъв случай няма да са решение на проблема и усилено работим в тази посока", категоричен е Гьоков.

Според него таванът на пенсиите не е справедлив, но мнението на експертите е, че не е възможно без сътресения с системата да се премахне.

"Аз ще настоявам лично този таван да се вдигне сериозно и с времето да отпадне. В рамките на мандата, ако не е паднал тавана, то той да засяга съвсем малка група. Преди преизчисляването на пенсиите, ощетените от тавана бяха около 25 000 човека. След преизчисляването на пенсиите и увеличаването скочи с още 15 000 души, групата се увеличи на 34-35 000 човека. Ако успеем тази група да я сведем до малки стойности, ще е успех за този момент".

Максималният осигурителен доход ще е 3400 лева.

"При определянето му искаме да въведем принцип и той да е обвързан със средната заплата за страната. По всяка вероятност тя ще бъде променена при актуализацията на бюджета. Ние можем спокойно да обвържем минималната работна заплата към средната и да се стремим към края на мандата да е 50% от средната заплата за страната.

"Не е толкова лесно. Заплащането на майчинството между 1 и 2 година не е обвързано с минималната заплата и не е необходимо, защото започва да става тежест при договарянето на минималната заплата", посочи министър Гьоков в отговор на въпрос дали с вдигането на минималната работна заплата от април парите за майчинство ще бъдат обвързани с нея и можем ли да очакваме с актуализацията и майките да получат повече.

"Няма и трудно би могло да има обвързване. Но когато се приеме принцип да е равен и около минималната заплата, не мисля, че ще има политическа сила, която да нарушава този принцип. Макар че в последните години беше пренебрегнат този принцип. само допреди няколко месец майчинството беше 380 лева", посочи Гьоков.

В отговор на въпрос ще се повишат ли детските добавки и ще се разшири ли обхвана на семействата, които могат да ги вземат той подчерта: "Сега се вдига критерият - сега е 510,  вдигнат вече на член от семейството. Работи се в тази посока".

Новините от днес и със задна дата