събота, 22 януари 2022 г.

Проф. Иво Петров скочи на Мангъров и обяви: Тези заболявания се отприщват като бент след К-19

  

"COVID-19 лишава хората с останалите заболявания от нашата грижа, което не е честно спрямо тях. Статистиката от България показва, че след пика от коронавирус има пик и на сърдечно съдовите заболявания и смъртност.

"Тази задържана вълна се отприщва като бент", заяви Проф. Иво Петров кардиолог в предаването "Тази Събота и Неделя" по bTV. Според него, има два сценария - или повече хора умират вкъщи или идват в болниците с усложнени сърдечно съдови заболявания.

Предложението на Кирил Петков е изключително прагматично, коментира той, по повод новият модел, с който управляваме кризата от COVID-19. Омикрона не засяга чак толкова тежко хората, но пък е по-заразен, обясни той и добави:

"Това което се случва във Великобритания е мечта, в Австрия пък ваксинацията е задължителна, аз съм против това", каза той. 

"Последните 2 години не бяхме информирани правилно за ваксинирането, надявам се най-после това да се случи. Трябва да дадем шанс на хората, които не са разбрали ползите от ваксините. Множество проучвания има вече върху милиони хора, данните са категорични и няма никакъв спор за ползата от ваксините", добави кардиологът.

По думите на проф. Петров е отговорност и на медиите, за да няма дезинформация по отношение на коронавируса. "Трябва да има хигиена в този момент, който прилича на война", заяви проф. Петров, визирайки изявите на доц. Мангъров в национален ефир.

"Нормалността няма да е без ковид. Надявам се това да бъде така нареченета "грипализация" и да ни позволи да си вършим работата", завърши той.

Новините от днес и със задна дата