понеделник, 31 януари 2022 г.

Дете от Ямбол е заразено с грип и Covid-19 едновременно

  

Дете от Ямбол се е разболяло едновременно от грип и Covid-19. Пробата му, изследвана в Националната референтна лаборатория "Грип и ОРЗ" при Националния център по заразни и паразитни болести, е дала положителен резултат за ко-инфекция, съобщиха от НЦЗПБ.

В центъра бяха доказани чрез Real Time RT-PCR още 8 случая на грипния вирус A (H3N2) в клинични проби на амбулаторно лекувани пациенти на възраст 11-18 години от Ямбол. 

Симптомите на грипа включват главоболие, повишена температура, треперене, кашлица, възпалено гърло, хрема, отпадналост, умора, мускулни и ставни болки. Грипният вирус тип А атакува предимно млади хора - най-вече деца във възрастовата група 5-14 г. Грипът се лекува с традиционните средства, а при по-тежко протичащо заболяване, или при риск да настъпи усложнение - и с антивирусни препарати.

От началото на годината все повече страни регистрират случаи на флурона - комбинация между грип и коронавирус, която обаче все още е слабо проучена. Името ѝ представлява съчетание, образувано от английските flu (грип) и coronavirus (коронавирус).

Бившият директор на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев обясни обаче, че едновременното заразяване с грип и коронавирус се случва рядко и най-често при хора с по-нисък имунитет. 

Доц. Любомира Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), пък заяви тази сутрин пред btV, че има вече смъртни случаи от варианта "Омикрон" на COVID-19 у нас. Тя допълни, че относно този вариант на вируса данните са оптимистични само в страните, в които има добро ваксинационно покритие. Тя даде пример Дания, в която на ден има по 40 000 нови случая, но починалите са под 20.

Този вариант по-точно го улавят PCR тестовете, антигенните дават фалшиво отрицателен резултат в първите 1-2 дни от симптомите, уточни вирусологът. Тя обяви, че се доверява на прогнозите на математика проф. Николай Витанов, че до седмица ще дойде пикът на петата вълна на COVID-19 у нас и после ще започнат да намаляват случаите. Не трябва да се отпускаме, категорична е доц. Гломб.

Новините от днес и със задна дата