събота, 1 януари 2022 г.

Гръцки учен изчисли датата на края на COVID-19 и последната му мутация

  

Омикрон е последната мутация на коронавируса и вълната от заразени с него ще спадне на 20 февруари. Прогнозата е на гръцкия професор Демостен Сариянис, съобщава РИА "Новости".

Известният в Гърция учен от Солунския университет "Аристотел" е направил математически модел на развитието на поредната неудържима вълна на епидемията.

През последните пет дни в Гърция ежедневно се регистрират рекорди по инфектирани - в петък новите заразени бяха 40,5 хил., а в страната преобладаващ е щамът Омикрон.

По думите на Сароянис възходящата тенденция на заразата ще продължи до 20-22 януари, като средно на седмица нивото на заразени ще бъде 66 хиляди души. Това на практика означава, че е възможно дори да има дни с над 80 хил. и даже над 100 хил. нови болни от коронавируса на ден, казва Сариянис, чийто метод на изчисление на седмична база се оказва най-точният.

"По този начин на 20 февруари, месец след пика на вълната от Омикрон, тя ще започне да спада. Средното седмично равнище на заразени ще бъде 3500-4000. Тогава вече ще бъде краят на Омикрона, като голяма част от обществото ще има имунитет", заяви Сариянис.

Според него е възможен и предсмъртен "рев" на Омикрон, като това да е последният скок на коронавируса, който наблюдаваме, което е много вероятно. "Но в никакъв случай не трябва да преобладава логиката на самодоволството, че всички ние леко ще го прекараме и ще приключим с него", добавя ученият. 

На този фон не само Гърция регистрира висока заболеваемост от коронавирус. Англия отбеляза пореден дневен рекорд на 1 януари с 162 572 нови случая, което е повишение спрямо отчетените предишния ден 160 276 случая, сочат официални данни, цитирани от Ройтерс.

За последното денонощие починалите от заразата в Англия са 154, което е спад спрямо регистрираните 178 за предишното денонощие.

Данните за разпространението на пандемията във Великобритания обикновено включват също Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, но днес не беше така заради разликите в графиците за оповестяване през уикенда покрай Нова година.

Новините от днес и със задна дата