четвъртък, 6 януари 2022 г.

Край на "януарската пролет", понижение на температурите от утре

 Очаква ни мека зима! 

Дойде краят на топлото януарско време. От утре ни очаква понижение на температурите, макар че те ще останат над обичайните за най-студения месец на годината.

До края на деня днес облачността ще бъде променлива, в процес на увеличаване от запад. По-късно след обяд на места в западните и южните планински райони ще превали слаб дъжд.

Дневните температури ще са все още високи: от 12 до 17 градуса. Вятърът в западната част на Дунавската равнина ще бъде слаб, до умерен, от запад, а над югоизточните райони - все още умерен и временно силен от югозапад.

През нощта облачността ще бъде значителна. От северозапад ще прониква по-студен въздух. Само на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад.

Минималните температури утре сутрин ще са от около нула до 7 градуса.

През деня ще бъде облачно. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, предимно слаб, на места в Дунавската равнина — до умерен.

Температурите ще останат почти без дневен ход: след обяд ще са колкото тези от началото на деня, от 2-3 до 8 градуса, малко по-високи, до около 11 — в крайните южни и югозападни райони.

На отделни места, главно в южните райони ще превали слаб дъжд, в Родопите — слаб сняг.

Утре над по-голямата част на континента температурите ще са близки и малко над обичайните за средата на зимата. Дъжд ще вали в Северна Франция, Южна Италия и на места в Гърция, а сняг — в Скандинавието и Русия.

Най-топло ще бъде в Атина, а най-студено — в Москва.

През нощта срещу събота дъжд ще вали над централните южни и югоизточните районим,  сняг - по високите части на Родопите.

Слаб дъжд и мокър сняг ще вали и в крайните северозападни райони. През деня в събота превалявания от дъжд ще има и над Северна България. Сняг ще вали в планините, над 900-1200 метра надморска височина.

Минималните температури в съботния ден ще бъдат от около нула до 5, а дневните - от 3 до 8 градуса. Ще духа слаб вятър от изток-североизток.

В неделя ще остане облачно, но валежите в повечето места ще спрат, а вятърът почти ще стихне. Слаби превалявания от дъжд са възможни само  на отделни места на запад  и в крайните североизточни райони.

Минималните температури ще са от около 1 до 5-6 градуса, а дневните от 4 до 9.

През нощта сре4щу понеделник и в понеделник валежите над западната и централна част на страната ще се активизират отново. В низините ще вали дъжд, а в планините - сняг. Температурите ще останат без промяна: от 1-2 до 5 сутрин и от 4 до 9 след обяд.

Във вторник от запад преваляванията постепенно ще спират, а температурите през деня слабо ще се понижат.

Новините от днес и със задна дата