четвъртък, 6 януари 2022 г.

Доц. Гломб попари всички оптимисти за "лекия" Омикрон с тези данни от България

 

Световната здравна организация потвърди, че има все повече данни, потвърждаващи по-лекото протичане на Омикрон. При него се засягат повече горните дихателни пътища. Трябва ли това да ни прави оптимисти?

"Оптимизмът е безпочвен. Вместо оптимисти, по-добре да бъдем реалисти. Данните, които СЗО събира, са от страни с висок процент преболедували като Южна Африка или висок процент ваксинирани - като Великобритания. България и по двата показателя е с нисък процент", заяви вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева - Гломб в студиото на "България сутрин".

Бустерни дози

Вирусологът подчерта, че по последни данни 3 месеца след завършен имунизационен курс ефективността срещу Омикрон е 50%. След бустерна доза тя се качва до 88%. 

"Самото ваксиниране е предпоставка за по-леко протичане на болестта. Засега е оптимистично, че третата бустерна доза създава добър и дълготраен имунитет, но данните са само на няколко месеца.


Израел прилага вече четвърта доза. Там залагат на ценността на човешкия живот, защитавайки най-застрашените - хората над 65 г. възраст", добави доц. Гломб пред Bulgaria ON AIR.

Тя не е оптимист за постигането на колективен имунитет.

"И да се постигне колективен имунитет, ще е е за кратко, защото ще има нови поколения за този вирус. По-добре е защитата да се постига с ваксиниране. Имунизацията ще стане като с поставянето на грипната ваксина - срещу нея никой не протестира. Всяка следваща ваксинация разширява спектъра на имунитета. Най-вероятно ще се окаже, че ваксината срещу Ковид-19 ще трябва да е тридозова", уточни вирусологът. 

Омикрон засяга повече деца

За разлика от предишните варианти, Омикрон заразява много деца. Това показват данните от редица държави, където вариантът е доминиращ. 
"Това е най-наивното население за този вирус - без ваксина и изграден имунитет. 

А и през есенно зимния период заболеваемостта сред децата се увеличава. Центърът за контрол на заболяванията в Атланта препоръча бустер при децата над 12 г. Вероятно ще се наложи като практика. Никога не съм била привърженик на задължителното ваксиниране, а на убеждаването", прогнозира доц. Любомира Николаева - Гломб.

Тя не е оптимист, че Омикрон ще сложи началото на края на пандемията. Подчерта и нарастването на хоспитализираните с Ковид-19 у нас. А 800-те постъпили в лечебни заведения през последното денонощие са се заразили по празниците. Тя препоръчва преболедувалите също да се ваксинират.

"При тях е добре, ако са здрави и са минали повече от 3 месеца от оздравяването, да направят своята ваксинация. Преболедувалите, които са ваксинирани след това, имат най-силен имунитет. Дори и да се разболеят - при тях вирусът протича леко", каза още вирусологът.  

Новините от днес и със задна дата