понеделник, 31 януари 2022 г.

Прокуратурата разследва смърт в дом за възрастни хора в с. Аспарухово

  

                              Снимка: Личен архив, БТВ 

Сигнал за смъртен случай на мъж в старчески дом. Възрастният човек е бил сред преместените заради пожара в село Рояк преди два месеца. Случаят се разследва от прокуратурата, съобщи bTV.

Девет души от старческия дом в Рояк изгубиха живота си в пожара на 22 ноември. Останалите бяха настанени временно в общинска база в село Аспарухово.

Сред тях е 67-годишният баща на Мариам, с диагноза Алцхаймер. На 1януари рано сутринта тя получава обаждане от медицинска сестра. Разбира, че баща ѝ е починал.

"Говореше в минало време за татко, каза, че са влезли в 3 ч. в стаята му и са го намерили на леглото и е починал в съня си", разказа Мариам Мхитарян - дъщеря на починалия.

Мариам и съпругът ѝ веднага тръгват към Аспарухово.

"Едвам ни пуснаха горе. Когато се качих в стаята, баща ми лежеше на леглото, беше целия в синини, на главата си имаше рана, около 5-7 см. отзад на тила. За тези синини и рани ние нямахме никаква информация, от дома никога не са звъннали да ни предупредят, че той се наранява, че е падал и има по-сериозни наранявания, които могат да костват живота му", допълни Мариам.

Семейството не сигнализира в полицията, но прави снимки.

"Като дъщери се чувствахме виновни, че сме го закарали в дома, макар че ние го закарахме там, за да получи медицинска помощ, която му беше необходима 24 часа. Домът е частен, той се заплаща, таксите не са много ниски.

За да докажат добра грижа, от дома ѝ показват видео с баща ѝ.

"Като го пуснах, вижда се, че баща ми пляска, но около очите целият е в синини. Отпред на челото има драскотина доста дълга. И в началото на видеото се вижда как санитарят казва "Недей да снимаш в близък план, защото ще му се видят очите".

Мариам подава жалба и случаят вече се разследва от Окръжната прокуратура във Варна. Вече е направена аутопсия.

"И смъртта не е естествена, както пише в съобщението, а е предизвикана от ударите, които е получил по главата. Имал е кръвоизлив и следствие на това е починал".

"Вътре в самата стая е проявявал агресия - чупил е шкаф. На мен ми беше казано, че се е самонаранил, докато е бил в такова състояние. Знам и за случай, в който аз лично съм уведомила дъщеря му. Беше агресирал срещу човека, с когото е в стаята. Аз лично не съм знаела дали той има някакви синини или наранявания. Смея да твърдя, че този човек е бил обгрижван така, както трябва. В никакъв случай не може да се говори за някакво насилие спрямо него", каза Милена Мазурик, управител на старческия дом в с. Рояк.

Разследването продължава.

Новините от днес и със задна дата